Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Ювенальні прокурори Житомирщини впроваджують міжнародні стандарти правосуддя, дружнього до дитини. ВІДЕО

31 Травня 2024 • 15:55

Кіл-сть переглядів: 583

Як інформує Житомирська обласна прокуратура. 01 червня виповнюється один рік, як Житомирщина активно впроваджує Пілотний проєкт з імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність.

 

Досягнуто основні цілі Проєкту:

 

створено дружню команду професіоналів – ювенальних прокурорів, слідчих, дізнавачів), які пройшли відповідне навчання і спеціалізуються лише на розслідуванні кримінальних проваджень за участі дітей;

 

кримінальний процес став дитиноцентричним;

 

опитування дітей проводиться у сприятливій для них обстановці. Наприклад, вдома, в школі, у парку або в спеціально облаштованих приміщеннях, як Центр Барнахус або Зелена кімната, яких в регіоні відкрито вже більше 10.

 

Проведення слідчих дій з неповнолітніми вимагає ретельної підготовки, знань з дитячої психології. Адже нерідко діти потерпають від сексуального чи домашнього насильства та неохоче говорять на ці теми. Під час Пілоту ми навчились працювати швидко і злагоджено.

 

У всіх слідчих діях за участі неповнолітніх беруть участь психологи, які допомагають встановлювати контакт з дитиною.

 

Допомога кваліфікованого адвоката є невід’ємною частиною кримінального провадження за участі дитини. У межах реалізації Пілотного проєкту запроваджено невідкладне залучення адвоката потерпілій дитині або свідку.

 

При отриманні інформації про вчинення стосовно дитини злочину, пов’язаного з домашнім насильством, Служба відразу включається у спільну роботу з правоохоронцями. На виклик виїжджає мультидисциплінарна команда: слідчі, прокурори, психологи, адвокати. За наявністю загрози життю та здоров’ю дитину  вилучають  із небезпечного середовища та надають соціальний супровід фахівців.

 

Головне завдання здійснення кримінального провадження щодо неповнолітнього – встановити причини, умови та мотиви вчинення злочину.

 

Одночасно вживається комплекс заходів до захисту прав дитини.

 

До прикладу. Неповнолітній хлопець проживав у столиці. Після смерті матері приїхав до батька на Житомирщину. Жили за рахунок тимчасових заробітків. Встановлено, що хлопець вчинив суспільно-небезпечне діяння, перебуваючи у складних життєвих обставинах.

 

Сім’ю відразу взяли під соціальний супровід, надали комплекс соціальних послуг. На сьогодні його права захищені. Хлопець отримує пенсію по втраті годувальника, оформлено право спадщини на частину житлового будинку. У школі його залучено до додаткових занять з іноземної мови, математики. Є плани на майбутнє – здобувати середню спеціальну освіту.

 

До неповнолітніх, які вчинили кримінальні правопорушення вперше, застосовуються відновлювальні підходи. Діти звільняються від кримінальної відповідальності, застосовуються альтернативні види покарань: громадські роботи, пробаційний нагляд. Дитина не повинна «випасти» із соціуму, а навпаки, легко інтегруватися у суспільство після відбуття покарання.

 

Наразі вдалося забезпечити командну роботу всіх учасників Пілотного проєкту, комплексний підхід у захисті дітей, які вступили в контакт із законом. Ми прагнемо, щоб кожна дитина, яка зіткнулася із системою правосуддя, відчула захист і справедливість, що надає правова держава.

 

Версія для друку