Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Заходи з енергозбереження для багатоповерхових будинків. ВІДЕО

07 Жовтня 2015 • 09:03

Кіл-сть переглядів: 1 867

Одним з пріоритетів держави є досягнення енергетичної незалежності. Розроблена низка програм, які допоможуть українцям стати енергоефективними та платити менше за житлово-комунальні послуги.

 

Для співвласників багатоповерхових будинків розроблена спеціальна програма кредитування на придбання енергоефективного обладнання та утеплення будинку.

 

Держенергоефективності України розроблено механізм підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будівель до впровадження заходів з енергозбереження.

 

Як свідчить провідний  європейський досвід, залучення коштів для проведення термомодернізації, санації та заходів з енергозбереження житлового фонду потребує створення відповідального власника житла, сприяння держави у проведенні таких заходів на законодавчому рівні, а також залучення до співпраці кредитних установ.

 

Перевагою нового механізму є відмова від тривалих, складних та непрозорих механізмів конкурсного відбору (за діючим механізмом профінансовано лише 2 проекти)  та  створення простого механізму – відшкодування частини суми кредиту, залученого ОСББ на впровадження заходів з енергозбереження, а саме на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

 

Саме стимулювання до здійснення заходів з енергоефективності у житлових будинках може компенсувати для домогосподарств неминуче зростання витрат на комунальні послуги та енергоносії.

 

Детальніше про програми енергоефективності для житлових будинків та населення можна дізнатися на сайті Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

 

1

Версія для друку