Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Закликаємо жінок регулярно проходити огляд у мамолога!

08 Жовтня 2024 • 14:48

Кіл-сть переглядів: 88

Розпочався жовтень, який ще традиційно називають «Рожевим жовтнем», адже щороку цей місяць проходить під знаком особливої уваги до такого захворювання як рак молочної залози.

 

«Рожевий жовтень» – гарна нагода вкотре нагадати жінкам про важливе: здоров’я грудей потребує уважного ставлення.

 

У Житомирській області серед усіх виявлених випадків онкозахворювань у жінок рак молочної залози посідає друге місце – майже 20%. На обліку Житомирського обласного онкодиспансеру перебуває 5245 пацієнток з онкозахворюванням грудей. Минулого року в Житомирській області у жінок виявлено 375 нових випадків раку грудей, цього року вже 242 пацієнткам діагностовано це захворювання. У кожному четвертому випадку онкологію було виявлено в занедбаній формі.

 «На жаль, багато жінок досі не розуміють, наскільки важливо регулярно проходити обстеження та бути уважними до сигналів свого тіла. Багато жінок переймаються усім важливим, але не своїм здоров’ям. Проте звичайний профілактичний огляд може  забезпечити жінці не лише впевненість, що в неї все гаразд зі здоров’ям, а й врятувати життя. Чим раніше будуть виявлені зміни, особливо зміни злоякісного характеру, тим більше шансів на повне одужання. Виявлений на ранньому етапі рак молочної залози виліковний у 95% випадків», — розповів директор Житомирського онкологічного диспансеру Ігор Сабадаш і закликав жінок регулярно проходити огляди у мамолога, навіть якщо нічого не турбує.

Найбільш ефективний метод ранньої діагностики онкологічних патологій молочних залоз — мамографія. Простими словами – рентген. Він виявляє новоутворення у грудях вже тоді, коли їх ще не можна відчути за допомогою пальпації (на дотик). Важливо знати, що мамографія входить в перелік медичних послуг, які надаються безоплатно. Для цього треба взяти електронне направлення у сімейного або лікуючого лікаря та записатися на обстеження у тому медичному закладі, який надає таку послугу та відповідає вимогам Національної служби здоров’я України.

 

Всі жінки від 40 до 49 років повинні проходити мамографію раз в 1-2 року, а жінкам після 50 років настійно рекомендують обстежитися щорічно. Молодим жінкам, які не досягли 40 років, слід раз в 1-2 року робити УЗД-діагностику.

 

Не варто забувати, що рак молочної залози відноситься до «візуальних» форм раку. Тож кожна жінка, витративши 10-15 хвилин в місяць на самообстеження, може запобігти трагедії. Проводити самообстеження необхідно на 7-10-й день менструального циклу для жінок фертильного віку, коли проходять набряк та больові відчуття в молочних залозах або раз на місяць у будь-який день для жінок в менопаузі.

 

Не відкладайте своє здоров’я на потім! Подбайте про себе вже сьогодні — запишіться на консультацію до мамолога та зробіть крок до здорового майбутнього!

 

Версія для друку