Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Закон про ОСББ: монополія ВЖРЕПів буде зруйнована

22 Червня 2015 • 12:24

Кіл-сть переглядів: 1 330

Президент України підписав закон про ОСББ, який руйнує монополію ЖЕКів і дає змогу мешканцям багатоквартирних будинків ефективно управляти спільним майном.

 

З 1 липня 2015 року вступить в дію закон №1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку».

 

Головним завданням закону є вирішення проблем з реалізації права власності у багатоквартирному будинку, пов’язаних з необхідністю створення умов для ефективної експлуатації та утримання спільного майна багатоквартирних будинків, а також визначення альтернативних методів управління.

 

Мешканці багатоквартирних будинків зможуть самостійно управляти власним будинком, обирати постачальників послуг та відмовлятися від них у разі неякісного обслуговування. «Це ще один європейський закон, який віддаляє нас від радянської адміністративної системи управління і надає право власникам самим організовувати та відповідати за умови свого проживання”, – пояснив голова ВР Володимир Гройсман.

 

Крім того, прийняття проекту: врегулює на законодавчому рівні відносин у сфері управління багатоквартирними будинками, сприятиме збереженню наявного житлового фонду та ефективному його управлінню, що є частиною державної житлової політики; забезпечить громадян необхідною нормативно-правовою базою для ефективного управління багатоквартирним будинком власними силами (самостійно); створить умови для залучення у сферу управління спільним майном багатоквартирного будинку суб’єктів господарювання – професійних управителей та розвитку ринку надання послуг з управління.

 

 

 

 

Версія для друку