Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Засідання Координаційної ради з питань охорони дитинства та підтримки сім’ї, — Житомирська ОВА

09 Грудня 2022 • 15:38

Кіл-сть переглядів: 477

Сьогодні, 09 грудня, відбулося засідання Координаційної ради  з питань охорони дитинства та підтримки сім’ї при Житомирській обласній військовій адміністрації.

 

Так представники профільних структурних підрозділів ОВА обговорили ряд важливих питань порядку денного та заслухали доповіді, зокрема:

 

Тетяна Піка, заступник директора-начальник відділу методичного забезпечення соціальної роботи Житомирського обласного центру соціальних служб на тему:

 

«Забезпечення міськими, селищними, сільськими радами якісної діяльності фахівців із соціальної роботи з метою виявлення ранніх ознак складних життєвих обставин, попередження явищ соціального сирітства, надання якісних соціальних послуг вразливим категоріям населення та які  перебувають у складних життєвих обставинах».

 

На засіданні Координаційної ради з питань охорони дитинства та підтримки сім’ї при облвійськадміністрації  зазначила, що в територіальних громадах введено 186,5 посад фахівців із соціальної роботи,  фактично працюють 140 фахівців.

 

Для всіх фахівців із соціальної роботи на базі обласного центру соціальних служб проводяться навчання: окремо навчаються новопризначені фахівці, також проводяться тематичні навчальні семінари за напрямками роботи.

 

Впродовж  2022 року працівниками обласного центру соціальних служб організовано та проведено   24 навчальних семінари для фахівців із соціальної роботи, психологів, керівників закладів.

 

Злата Безкоровайна, заступник начальника управління-начальник відділу загальної середньої, дошкільної, інклюзивної та позашкільної освіти Департаменту освіти і науки Житомирської ОВА на тему:

 

«Організація процесу навчання дітей в умовах воєнного стану, в тому числі тих, які виїхали за межі України».

 

В Житомирській області розпочато новий навчальний рік у всіх територіальних громадах та закладах освіти в очному, дистанційному та змішаному форматах, в залежності від створених безпекових умов. Проведено моніторингові виїзди з перевірки готовності закладів та створених умов для перебування дітей в укриттях різного типу керівництвом обласної військової адміністрації. Оглянуто заклади міст Житомира, Бердичева, Новоград-Волинського, Коростишева, Малина, Миропільської, Романівської, Брусилівської територіальних громад.

 

В області налагоджена тісна взаємодія та ефективна комунікація з усіма зацікавленими сторонами:  ДСНС, Нацполіцією, Держпродспоживслужбою.

 

Спільно з представниками ДСНС, Національної поліції, фахівцями з питань цивільного захисту, Держпродспоживслужби, освітянами, батьками продовжується робота з підготовки, будівництва та  обстеження укриттів, перевіряються прилеглі території, евакуаційні шляхи, робота систем оповіщення, встановлюються «тривожні кнопки», відеоспостереження, на постійній проводяться «Уроки безпеки».

 

Людмила Пастушенко — начальник відділу з питань соціального захисту, опіки та піклування дітей Служби у справах дітей Житомирської обласної військової адміністрації на тему:

 

«Забезпечення права дитини на виховання в сімейному оточенні».

 

На первинному обліку служб у справах дітей області перебуває 3012 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них майже 95 % (94,82 %) охоплено родинним вихованням (загальноукраїнський показник – 92 %).

 

Звичайно війна вплинула на кількість усиновлених дітей, адже на деякий час ці процеси були призупинені. Проте, не зважаючи на воєнний стан, процес усиновлення в області продовжується. Упродовж 11 місяців поточного року в області усиновлено 35 дітей, з них 30 – громадянами України. Усиновлено 10 дітей старше 5 років.

 

Пріоритетним завданням залишилось мотивування громадян України до усиновлення родинних груп (дотримання принципу родинного походження), оскільки більше половини дітей, які перебувають на обліку з усиновлення, мають братів і сестер. Упродовж 2022 року громадянами України усиновлено 2 родинні групи (1 – 2 дитини, 1 – 3 дитини) та одна родинна група (2 дитини) – іноземними громадянами.

 

Анатолій Дяченко — заступник директора Департаменту соціального захисту населення Житомирської ОВА на тему:

 

«Про стан виконання завдань і заходів із запобігання і протидії домашньому насильству».

 

Насильство щодо жінок та дітей є особливою проблемою, яка в умовах війни набула ще більших масштабів. Боротьбу з таким явищем, як домашнє насильство та насильство за ознакою статі ведуть міжнародні інститути, державні органи, правозахисні організації.

 

За статистикою в середньому одна з трьох жінок віком старше 15 років зазнає фізичного або сексуального насильства щодо себе. Щонайменше чверть жертв насильства не повідомляють про факт вчинення щодо них насильства офіційним структурам.

 

У Житомирській обласній раді утворена міжфракційна депутатська група «Рівні можливості», такі ж групи утворені у багатьох громадах.

 

Учасники та учасниці таких депутатських груп залучаються до діяльності дорадчих органів. Особлива увага приділяється створенню та діяльності мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

 

Інформацію доповідачів взято до відома та за результатами обговорення вирішено й надалі забезпечувати координацію роботи райдержадміністрацій, міських, селищних, сільських рад щодо контролю та надання методичної допомоги профільним службам.

 

Версія для друку