Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомирщина боротиметься з короїдом, від якого висихає десятки гектарів хвойних дерев

29 Вересня 2017 • 12:39

Кіл-сть переглядів: 495

На Житомирщині активно ліквідовуватимуть наслідки всихання хвойних лісових насаджень, які виникають внаслідок негативної дії шкідників – короїдів. Для цього створюється спеціальний обласний штаб.

 

Таке рішення прийняла комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням голови Житомирської ОДА Ігоря Гундича сьогодні, 29 вересня.

 

Під час засідання керівник області зазначив, що всихання дерев у лісах – дуже важлива та непроста проблема. «Кожного року площі, на яких всихають хвойні дерева, збільшуються. Цього року наслідки дії шкідників – це майже 42 тис. га у державних лісгоспах. Крім того, що ми створюємо обласний штаб, який оперативно працюватиме у цьому напрямку, нам потрібно шукати інші ефективні методи боротьби із цим шкідником. Адже всім нам хочеться, щоб майбутньому поколінню залишились хвойні насадження і на Новий рік наші діти бачили прикрашену ялинку чи сосну, а не березу чи вербу».

 

У 2017 році площа всихання соснових насаджень склала 41,8 тис. га, а їх запас 2,6 млн. куб. м. Осередки масового всихання охоплюють всі райони області та продовжують збільшуватись. Цьому сприяють зміни в кліматичних умовах. Єдиним дієвим заходом по боротьбі з верхівковим короїдом, який визначається науковцями та лісівниками, є прибирання ушкодженого дерева з лісу при його початковому заселені шкідником.

 

На думку науковців, однією із найбільших проблем є так званий «період тиші», коли відповідно до законодавства України у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня по 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою, в тому числі і проведення санітарних рубок лісу. Саме в цей період активно розмножується верхівковий короїд.

 

Тому за підсумками наради готується лист від Житомирської ОДА до Кабінету Міністрів України та Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо тимчасового призупинення дії цих законодавчих документів. А також необхідності запровадження надзвичайної ситуації та необхідності розробки методичних рекомендацій з відводу пошкоджених ділянок.

 

Нагадаємо, що під час засідання Ігор Гундич зазначив, що ще 40 тисяч листів шиферу до попередніх 10 тисяч отримає населення Бердичівського району та м. Бердичів на ремонт пошкоджених дахів.

 

 

 

  

 

 

 

 

Версія для друку