Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомирщина може стати центром проекту «Лікарі без кордонів» із лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз

13 Жовтня 2016 • 15:46

Кіл-сть переглядів: 835

1Представники місії «Medecins sans frontieres» («Лікарі без кордонів») сьогодні, 13 жовтня, завітали до Житомирщини, де планують втілювати проект з лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз.

 

Заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута зустрівся із головою місії Самуелем Давідом Теодором та медичним координатором Габріелою Дас.

 

З початку квітня 2014 року медична організація «MSF» працювала над проектом з організації мобільних клінік на Сході України, по обидва боки від контактної лінії. У липні 2016 року організація передала частину своїх мобільних клінік та работу на блокпостах в Бахмутському районі двом іншим міжнародним організаціям. Проте, MSF продовжує працювати в мобільних клініках в 25 локаціях поблизу Маріуполя та Курахового, з метою надання медичної допомоги і психологічної підтримки для населення, що постраждало внаслідок конфлікту.

 

Крім того, MSF також підтримує діагностику і лікування химіо-резистентного туберкульозу з лікарською стійкістю (ЛУ-ТБ) хворих у пенітенціарних установах Дніпропетровська, Маріуполя та Бахмута.

 

Для «MSF» головною метою та пріоритетом на найближчі роки є боротьба з туберкульозом, зокрема, мультирезистентним.

 

До Житомира організація завітала, аби оглянути можливість реалізації такого проекту в нашій області. Представники організації відвідали Житомирський обласний протитуберкульозний диспансер, його матеріально-технічну базу та переконані, що Житомирщина найкраще підходить для реалізації програми, хоча й побували вже не в одному регіоні України.

 

Зараз цей проект ще в стадії підготовки, ймовірний результат якого – партнерство з Житомирщиною, що відкриє його впровадження протягом п’яти найближчих років.

 

Проблема у тому, що в Україні на даний момент ліки, які використовуються для боротьби з мультирезистентним туберкульозом, невисокої якості. На сьогодні у світі є два нових препарати, які можна використовувати для зазначених пацієнтів. Проте цього не можна зробити, поки ці ліки не будуть внесені у загальний перелік для України. Потрібен відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я України.

 

У рамках проекту, коли він почне реалізовуватись, цей проект буде мати дві головні мети: перша, підтримка медичного персоналу у лабораторіях, лікарнях та інших медичних установах, та друга – тренінги для медичного персоналу в регіонах.

 

Ярослав Лагута зазначив: «Ми однозначно зацікавлені у втіленні цього проекту на Житомирщині. Бажаємо вам удачі при фіналізації його підготовки та у свою чергу обіцяємо вам всіляку підтримку».

 

2

 

3

 

4

 

7

 

6

 

8

 

8

 

9

Версія для друку