Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомирщина отримала 3960 доз вакцин проти сказу

05 Серпня 2016 • 12:40

Кіл-сть переглядів: 655

В область надійшла довгоочікувана вакцина для профілактики сказу, яка закуплена за кошти Державного бюджету України. Про це сьогодні, 5 серпня, повідомив начальник відділу мобілізаційної роботи та спеціальних питань управління охорони здоров’я ОДА Сергій Березовський.

 

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 25.07.2016 №748 Житомирська область отримала 3 тисячі 960  доз імунобіологічного препарату – антирабічної вакцини РАБІПУР.

 

Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації оперативно проведений розподіл вакцини лікувально-профілактичним закладам області відповідно до потреб районів у даному препараті.

 

Довідково. За даними державної СЕС в Житомирській області, епідемічна ситуація зі сказу залишається нестійкою – щороку реєструються поодинокі випадки захворювань серед людей, оскільки вся територія країни є неблагополучною щодо сказу.

 

У липні поточного року число неблагополучних пунктів щодо сказу в області складало 26 проти 32 у 2015 році. Найбільш інтенсивно епізоотичний процес мав перебіг в Ємільчинському районі – 5 випадків; Баранівському – 3 випадки;  Любарському, Народицькому, Попільняньському, Радомишльському районах та м. Бердичів по 2 випадки. По одному випадку захворювання зареєстровано в Андрушівському, Коростенському, Овруцькому, Олевському, Романівському та Ружинському районах. Захворіло: собак – 8; котів – 8; лисиць – 8; куниць – 1; єнотовидних собак – 1.

 

Викликає тривогу зростання числа хворих на сказ тварин, наближених до людини – собак і котів, яких захворіло 16. Отже збудник захворювання поширюється і фактично є потенційна загроза враження домашніх тварин в обійсті людини, колективних господарствах, а відтак несе небезпеку інфікування їх власників та людей причетних як до догляду за тваринами так громадян при можливому контакті з ними.

 

Днями через скажену лисицю на Житомирщині оголосили карантин. Про це повідомляють у Баранівській райдержадміністрації. Скажену тварину виявили у селі Табори Баранівського району. Вона забігла у двір, попередньо покусавши собаку. Місцеві мешканці загнала звіра до хліва, де її застрелили.

 

«Було проведено розслідування та відібрано патологічний матеріал від забитої лисиці. Його направлено до Житомирської регіональної лабораторії ветеринарної медицини. Наступного дня отримали висновок експертизи, який підтвердив наявність віруса сказу у тварини і скликали державну надзвичайну протиепізоотичну комісію при районній державній адміністрації. Комісія прийняла рішення визнати неблагополучним щодо  захворювання на сказ лисиці с. Табори та прилеглу до нього територію в радіусі 3 км і ввести карантинні обмеження. Цим же рішенням заборонено на період дії карантинних обмежень промисловий ліцензійний відстріл диких тварин, їх відловлювання та вивезення», – повідомляють у Баранівській РДА.

Версія для друку