Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомирщина вшанувала своїх Героїв на Майдані Незалежності

20 Лютого 2016 • 18:40

Кіл-сть переглядів: 1 053

18-20 лютого вся Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Головними учасниками заходів стали члени родин Героїв Небесної Сотні, які приїхали до Києва з різних регіонів країни.

Під час Революції Гідності Житомирщина втратила своїх чотирьох Героїв: Балюка Олександра Олександровича (19.03.1974–20.02.2014), Зайка Якова Яковича (04.04.1940–18.02.2014), Кемського Сергія Олександровича (15.11.1981–20.02.2014) та Прохорчука Віктора Олександровича (25.05.1975–18.02.2014). Рідні загиблих зустрілися на Майдані Незалежності, аби вшанувати їхню пам’ять саме на тому місці, де вони віддали своє життя заради Батьківщини, де імена їхніх батьків, синів, чоловіків й братів назавжди закарбувалися в серцях українців.

19 лютого, о 18.00, під музику Валентина Сильвестрова на слова Тараса Шевченка «Прощай, світе» небо над Києвом освітили 105 променів гідності, позначивши на Майдані місця загибелі Героїв Небесної Сотні. Окрім світлової інсталяції учасникам заходу презентували мультимедійний проект, що розповідає про події 2014 року. Символічним є вибір місця-екрану – колишній Будинок профспілок, під час пожежі в якому в ніч із 18 на 19 лютого 2014 року загинуло більше 50 чоловік.

Після перегляду фільму рідні загиблих разом із представниками влади, духовенства й громадськості вшанували пам’ять Героїв запаленням свічок і покладанням квітів до місць їхньої загибелі та індивідуальних стендів-фотоекспозицій, що знайомлять глядачів із життям Героїв Небесної Сотні.

20 лютого з родинами Героїв Небесної Сотні зустрівся Президент України Петро Порошенко. Глава держави у вітальному слові наголосив на тому, яку ціну було сплачено їхніми рідними, аби ми могли сьогодні розбудовувати демократичну країну.

Під час діалогу обговорювалися питання, що були озвучені на попередній зустрічі з родинами Героїв із нагоди Дня Гідності та Свободи, зокрема соціального забезпечення й підтримки родичів загиблих активістів Революції Гідності, вшанування пам’яті патріотів та розслідування злочинів проти активістів Революції Гідності. Президент України розповів про те, що вже зроблено в цьому напрямку та зазначив, що ці питання й надалі перебуватимуть на постійному контролі органів влади.

Нагадаємо, що Президентом України було підписано Закон України від 24.11.2015 № 804-VIII «Про внесення зміни до статті 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” щодо призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника членам сімей осіб, загиблих внаслідок поранення, каліцтва, контузії, одержаних під час участі в Революції Гідності». Крім того, Глава держави звернувся до Уряду з проханням вжити заходів для надання сім’ям Героїв Небесної Сотні соціальних пільг без урахування доходів.

Після зустрічі Петро Порошенко разом із дружиною та рідними Героїв Небесної Сотні взяв участь у панахиді за загиблими активістами у Михайлівському Золотоверхому соборі. Службу провів Предстоятель Української православної церкви, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

У заходах зі вшанування пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні в Києві взяв участь заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута.

Родини Героїв Житомирщини висловили щиру подяку керівництву облдержадміністрації за активне сприяння в організації поїздки з нагоди Дня Героїв Небесної Сотні.

Небесна Сотня. Герої не вмирають!

Версія для друку