Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Житомирян вчили робити маки пам’яті своїми руками

05 Травня 2015 • 14:37

Кіл-сть переглядів: 4 179

5 травня у прес-центрі облдержадміністрації за сприяння департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю відбувся майстер-клас із виготовлення маків пам’яті – символу цьогорічного Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Власниця студії флористики та декору Ірина Кульбовська та художниця Тетяна Виноградова навчали громадських активістів, журналістів, як виготовити квітку із звичайного і гофрованого паперу червоного і чорного кольору за допомогою ножиць, степлеру і, звичайно, тепла своїх рук.

 

Ірина Кульбовська розповідає, що символ квітки пам’яті надихнув її на те, що вона спочатку сама виготовила мак з паперу, а потім вирішила навчити цьому житомирян.

 

 «Червоний колір – це колір кохання, життя і водночас колір крові людей, що загинули, захищаючи наше майбутнє, – каже майстриня. – Виготовляючи власними руками цю квітку, що символізує нашу шану і пам’ять, ми вкладаємо свою душу, розум, свою енергетику. Це наш маленький внесок у відзначення 70-ї річниці Перемоги над нацизмом».

 

Рукодільниці розповіли, що квітку можна виготовити з паперу, тканини, бісеру, а отримані навички передати своїм дітям, близьким, знайомим. Виготовлену власноруч квітку можна носити вже відсьогодні.

 

У майстер-класі взяв участь заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута. Він вважає, що такі заходи, коли творчість народжується через спілкування, дуже цінні і об’єднують людей. «Відчувається, що тут кожному цікаво. Впевнений, що виготовлене власноруч набагато краще, ніж придбане в магазині. Це і спільна праця, і пам’ять».

 

Довідково. Споконвіків червоний мак для українців – символ козацької крові, пролитої за батьківщину. Саме тому ця квітка стала і символом Дня пам’яті та примирення і 70-ї річниці Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 

Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн українського червоного маку розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення, з одного боку, уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку