Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Зміни у пенсійному законодавстві

17 Березня 2015 • 11:17

Кіл-сть переглядів: 668

Сьогодні в Україні  набув чинності урядовий закон про внесення змін до пенсійного законодавства.

 

Він передбачає скорочення пенсій працюючим пенсіонерам, тимчасове скасування виплати пенсій працівникам, які обіймають спеціальні посади, а також зміну умов виходу на пенсію для громадян, які мають право на так звану “пільгову” пенсію.

Під дію документу підпадають усі пенсіонери, крім інвалідів I і II груп, інвалідів війни, учасників бойових дій, учасників АТО, членів сімей військовослужбовців.

 
 Буде урізано 15% від нарахованого обсягу пенсій всім працюючим пенсіонерам, чиї пенсії перевищують півтора розміри мінімальної зарплати (1218 грн).

Коли пенсіонер звільняться з роботи, розмір його пенсії відновлюється і виплачується у повному обсязі.

Ця система розрахована до 31 грудня 2015 року.

Для довідки: за законом песія в Україні не може перевищити 10 мінімальних зарплат.

На пільгову пенсію право мають працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, роботах у шкідливих і особливо шкідливих умовах, які досягли 50 років (чоловіки) і 45 років (жінки), мають стаж роботи 25 років (чоловіки) і не менше 20 років (жінки).  Для жінок пільговий стаж поступово підніматитуь. До 10  квітня 2014 року він має становити 25 років.

Також на пільгову пенсію мають право працівники, зайняті повний робочий день на роботах у шкідливих і важких умовах. Перелік таких професій визначає Кабінет міністрів. Вік виходу на пенсію для таких працівників становить 55 років, а стаж – 30 років (чоловіки) і 25 років (жінки).

 Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку