Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Зміни завдяки децентралізації

25 Червня 2015 • 10:46

Кіл-сть переглядів: 717

 

 

 

Рік тому в Україні розпочалася реформа місцевого самоврядування, однією із складових якої є децентралізація влади, або передача повноважень та фінансових ресурсів на місця шляхом створення спроможних територіальних громад. Потреба у здійсненні цієї реформи назріла давно, однак братися за неї жодна попередня влада не поспішала.

 

Голова Житомирської обласної державної адміністрації  Сергій Машковський розповів, що методи адміністративної реформи у нас прості і випробувані на практиці розвитку державотворення більшості демократичних країн Європи. На першому етапі ми створюємо спроможні територіальні громади шляхом об’єднання  суміжних громад та розвитку співпраці між ними.

 

У цих громадах повний спектр публічних послуг населенню – адміністративних, соціальних, житлово-комунальних, гуманітарних та інших організовують органи місцевого самоврядування – рада об’єднаної територіальної громади, яку оберуть жителі, та її виконком.

 

Не буде окремо районних державних адміністрацій та районних рад, які до сьогодні просто дублювали функції одне одного, а відтак не виправдовували своє призначення та видатки на утримання апаратів.

 

Об’єднана територіальна громада фінансуватиметься на тих самих засадах, що нинішні міста обласного значення. А її  бюджет тепер напряму взаємодіятиме з Державним бюджетом України. Основні фінансові та майнові ресурси, що отримає об’єднана територіальна громада, такі: 60% ПДФО (зараз 0%) на власні повноваження; державні субвенції (медична, освітня); право розпоряджатися землями на території громад; 25 % екологічного податку; 5% акцизного податку з реалізації підакцизних товарів; 100% єдиного податку, 100% податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності; 100% податку на майно (нерухомість, земля транспорт.)

 

Перші кроки до самостійності громад влада уже зробила, наділивши їх більшими фінансовими ресурсами. Бюджетна децентралізація вже дає свої плоди. Так, за підсумками п’яти місяців нинішнього року, до місцевих бюджетів області надійшло майже 1 млн. грн., або на 15% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

 

Усі ці надходження поки що залишаються в бюджетах міст обласного значення. А після об’єднання громад  – вони акумулюватимуться в бюджетах об’єднаних громад і спрямовуватимуться на їх розвиток.

 

 

 

 

 

 

 

Версія для друку