#ЗнаЇмо: Корисний календар. Лютий
03 Лютого 2025 • 11:29
Кіл-сть переглядів: 107
Лютий – це місяць, коли організм особливо потребує підтримки, адже зима триває, а запас вітамінів поступово вичерпується. Саме тому важливо наповнювати раціон корисними та поживними продуктами, які допоможуть зміцнити імунітет і зберегти енергію.
Лютий. Фокус місяця: корінь петрушки, кольрабі, буряк, часник, яблуко.
Корінь петрушки
Цей коренеплід — підвид садової петрушки, відомої науці як Petroselinum crispum Tuberosum. Його листя також можна їсти, хоча воно має трохи інший смак, аніж звична нам салатна петрушка. На вигляд корінь петрушки — це щось середнє між морквою і пастернаком, проте смак його унікальний.
Корінь петрушки — джерело корисних речовин. Він містить багато вітаміну С, фолієвої кислоти, цинку, а також калій, магній, фосфор і залізо.
Кольрабі
Кольрабі — овоч, що належати до сімейства капустяних. Щільний за структурою і хрумкий, він є джерелом вітаміну С і клітковини. Кольрабі можна їсти сирою, тушкованою, злегка смаженою, а також її можна додавати в салати, рагу та супи.
Вітамін С у складі овочу захищає від пошкодження вільними радикалами та відіграє ключову роль у загоєнні ран, синтезі колагену, абсорбції заліза, сприяючи імунному здоров’ю. Капусту кольрабі навіть називають «північним лимоном». У її складі є також такі вітаміни, як А, В, В2, РР.
Спробуйте цей простий і доступний овоч, адже врожай кольрабі збирають до трьох разів на рік.
Буряк
Столовий буряк, садовий буряк, червоний буряк — цей коренеплід має багато назв. Він смачний як у сирому вигляді, так і термічно оброблений — варений чи запечений. Останній варіант навіть більш виграшний: запечений коренеплід збереже всі поживні речовини.
Буряк — джерело клітковини, фолієвої кислоти, марганцю, калію, заліза і вітаміну С. Ці вітаміни та мінерали відповідають за поліпшення кровотоку, зниження артеріального тиску, загалом підвищують працездатність.
Часник
Прекрасне джерело пребіотиків, які модулюють наш мікробіом; антисептик, що містить фосфор, кальцій, залізо, йод і сірку — це все про часник. Часник чудово гармоніює з будь-якими овочевими, бобовими, м’ясними й рибними стравами — він буде доречним у будь-якій улюбленій їжі. Якщо не маєте свіжого, сміливо використовуйте сухий часник.
Зазвичай ми вживаємо часник невеликими дозами, проте він має антипатогенну й антимікробну дію на організм навіть у малих кількостях.
Яблуко
Недарма яблука — серед найпопулярніших фруктів на Землі. Одне яблуко середнього розміру — чудова порція фруктів для дитини. Цей корисний локальний плід — джерело поліфенолів, клітковини, вітамінів С, К, A, E, B1, B2 і B6, а також калію, марганцю й міді.
Щоб отримати максимум користі від яблук, їжте їх зі шкіркою, адже саме в ній міститься половина клітковини й поліфенолів. Попри те що ці рослинні сполуки не вказуються на етикетках і в описах продуктів, вони дають багато переваг для здоров‘я, тому важливо включати в раціон продукти, багаті на поліфеноли.
Пам’ятайте, овочі, фрукти та ягоди складають 50% здорової тарілки, щоб отримувати всі необхідні корисні речовини та калорії, щодня потрібно вживати здорові продукти з основних п’яти груп:
- різноманітні та різнокольорові овочі, а також бобові
- фрукти та ягоди
- цільнозернові продукти (каші, хліб, макаронні вироби, пластівці), горіхи та насіння
- нежирне м’ясо, птиця, яйця, риба, морепродукти
- молоко, йогурт, сир, кисломолочні напої
Раціональне харчування в лютому допоможе підтримати здоров’я, забезпечити організм необхідними мікроелементами та подарувати сили для останнього місяця зими.
#ЗнаЇмо #КориснийКалендар #ЗдоровеХарчування #лютий