Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#ЗнаЇмо: Корисний календар. Вересень

04 Вересня 2024 • 11:04

Кіл-сть переглядів: 84

Корисний календар — ваш незамінний помічник у плануванні здорового харчування відповідно до сезону. Вересень — ідеальний час для свіжих овочів, фруктів, горіхів та зернових. Цього місяця варто їсти: огірки, молоду кукурудзу, інжир, виноград, волоські гори.

 

Огірок. Хоч ми звикли вважати його овочем, огірок — це фрукт. Він на 96% складається з води та містить розчинну клітковину, вітаміни С і К, магній і калій. Огірок корисний для травлення, особливо якщо їсти його зі шкіркою. Додатковий бонус — квашений огірок покращує мікрофлору кишечника.

 

Молода кукурудза. Цей поживний овоч багатий на нерозчинну клітковину, яка підтримує здоров’я кишківника та знижує ризик колоректального раку. Лютеїн та зеаксантин допомагають зберегти зір. Молоду кукурудзу можна варити на пару чи запікати з оливковою олією.

 

Виноград багатий на вітаміни С, К, мідь і антиоксиданти, зокрема поліфеноли, що підтримують роботу серця та судин. Виноград також допомагає нейтралізувати вільні радикали в організмі.

 

Свіжий інжир — низькокалорійний та багатий на клітковину, калій і вітамін В6, який сприяє нормальному метаболізму та роботі мозку. Інжир покращує травлення, знижує ризик серцевих захворювань та регулює рівень цукру.

 

Волоські горіхи. Це ідеальний перекус, який насичує організм здоровими жирами, важливими для гормонального балансу та обміну речовин. Горіхи містять вітаміни групи В, лінолеву та олеїнову кислоти, що підтримують здоров’я серця.

 

Не забувайте, що щоденний раціон має включати продукти з п’яти основних груп:

 

  • Овочі та бобові
  • Фрукти та ягоди
  • Цільнозернові продукти
  • Нежирне м’ясо, риба, яйця
  • Молочні продукти

 

Дотримуйтесь різноманітного раціону, щоб забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами.

 

Пам’ятай, харчуйся тим – що робить тебе винахідливим та уважним!

 

#ЗнаЇмо

#ЗдороваЇжа

#СтаньСильним

Версія для друку