Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Розпорядження № 528 від 27.12.2017

29 Січня 2018 • 13:48

Кіл-сть переглядів: 150

УКРАЇНА

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

голови обласної державної адміністрації

 

27.12.2017

 

№ 528

Про стан та перспективи розвитку
освітньої галузі Житомирської
області

 

 

 

Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування області вжито заходів щодо збереження основних показників розвитку освітньої галузі та позитивну динаміку в кожній ланці: від дошкільної до вищої освіти.

 

Протягом 2017 року відновлено роботу 3 дитячих садків, створено 2 навчально-виховні комплекси «ДНЗ-ЗНЗ», відкрито 1 дитсадок з короткотривалим перебуванням дітей на базі сільських загальноосвітніх шкіл. У функціонуючих дошкільних закладах відкрито додатково 8 вікових груп. Усе це дало змогу створити 598 нових місць. За показниками охоплення дітей віком від 3 до 6 років дошкільними навчальними закладами  область займає 7 місце по Україні. На 100 місцях у дошкільних навчальних закладах області виховується 114 дітей.

 

Протягом 2018-2019 років заплановано побудувати 17 закладів дошкільної освіти, створити 7 навчально-виховних комплексів «ДНЗ-ЗНЗ», провести реконструкцію 12 приміщень дошкільних закладів для відкриття додаткових груп, відновити роботу 9 сільських дитсадків, відкрити у пристосованих приміщеннях 19 дошкільних закладів, додатково відкрити 8 груп у функціонуючих закладах. Ці заходи дадуть змогу створити 3508 додаткових місць.

 

В області створено 32 опорні школи, з них 18 – в ОТГ, 14 – в районах. Продовжується робота щодо поліпшення їх матеріально-технічної бази.

 

До 100 пілотних навчальних закладів України увійшли 4 заклади загальної середньої освіти для впровадження нового освітнього  стандарту «Нова українська школа».

 

Проведено значний обсяг робіт із поліпшення матеріально-технічної бази загальноосвітніх навчальних закладів.

 

На підготовку навчальних закладів до нового 2017/18 навчального року в області залучено близько 180 млн.грн., що на 20 млн. грн. більше ніж у минулому році. Близько 94 млн.грн. залучено з  місцевих бюджетів усіх рівнів, включаючи кошти, які надійшли з державного бюджету на підтримку об’єднаних територіальних громад.

 

В області забезпечено 100 % підвезення учнів та 87,5% педагогів сільської місцевості.

 

У червні 2017 року придбано 12 шкільних автобусів на умовах співфінансування 70х30, на що витрачено 18 млн. 675 тис. грн.

 

Усього парк шкільних автобусів становить 252 одиниці. Крім того, відділи освіти орендують 4 автобуси, а також забезпечують підвіз учнів 174 рейсові автобуси. Підвезення здійснюється із 1049 населених пунктів. Загалом підвозяться 14 508 учнів до 408 навчальних закладів. 

 

У 2018 році робота щодо укоплектування парку шкільних автобусів буде продовжена.

 

У закладах загальної середньої освіти області реалізується проект із створення нового освітнього простору. Розпочато роботу з реалізації проекту реконструкції шкільних бібліотек у сучасні медіатеки.

 

Розробляється програма облаштування ресурсних кімнат у навчальних закладах з інклюзивною формою навчання. Насамперед це мають бути опорні школи, в яких вже навчаються діти з особливими освітніми потребами. Проведений аналіз показує, що із загальної кількості опорних шкіл – 18 закладів вже впроваджують інклюзивну освіту. Серед них 8 шкіл розташовані на територіях об’єднаних територіальних громад.

 

Для активізації роботи в цьому напрямі планується виділити кошти з обласного бюджету –  50% від вартості типової розробки медіатеки.

 

У 2017 році завершено роботи зі створення медійного простору у п’яти навчальних закладах міста Житомира. Це загальноосвітні школи № 6, 7, 28, міська гуманітарна гімназія № 23 та  міський колегіум. Переобладнано шкільні приміщення  у медіатеки в Хорошівській та Гришківецькій гімназіях, завершуються роботи з реконструкції приміщення під медіатеку в Романівській гімназії.

 

До кінця 2017/18 навчального року планується переобладнати шкільні бібліотеки у медіатеки в 20 загальноосвітніх навчальних закладах області, у тому числі в 7 об’єднаних територіальних громадах.

 

За кошти освітньої субвенції придбано нове обладнання для кабінетів природничо-математичного циклу. На дані цілі витрачено близько 18 млн. грн. коштів освітньої субвенції.

 

У 2017/18 навчальному році в області функціонує 183 заклади загальної середньої освіти, в яких інклюзивно навчається  400 дітей з особливими освітніми потребами ( у 2016/17 н. р. навчалося 289 дітей).

 

Серед учнів, охоплених інклюзивною освітою, майже 90% складають діти з порушеннями  психологічного та розумового розвитку.

 

У 2017 році  на інклюзивну освіту виділено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам  в сумі 8960,1 тис. грн. для надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами.

 

Із розвитком інклюзивної освіти зменшилась кількість дітей з особливими освітніми потребами у спеціальних навчальних закладах.

 

Не відкрились підготовчі та перші класи у Довбиській, Коростишівській, Житомирській  №1, Кмитівській, Вишевицькій  спеціальних школах-інтернатах.

 

Вього в інтернатних закладах у 2017/18 навчальному році загальна  мережа класів зменшилась  на 10 класів у порівнянні з попереднім навчальним роком.

 

Інтернатні   заклади всіляко сприяють у перебуванні учнів у сім’ях, збільшилась кількість дітей, які навчаються в інтернатних закладах  без проживання.

 

Загальна кількість виховних груп зменшилась на 19.

 

Розпорядженням голови облдержадміністрації від 27.11.2017 №461 «Про впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки в Житомирській області»  створено міжвідомчу робочу групу з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.         

             

У 2017 році вдалось зберегти і підвищити ефективність функціонування системи позашкільної освіти. Показник  охоплення позашкільною освітою доведено до 40,4%.  

 

У рамках виконання плану розвитку професійно-технічної освіти області на 2016-2018 роки, проведенно реорганізацію 7 закладів професійно-технічної освіти шляхом об’єднання.

 

Відкрито галузевий навчально-практичний центр з професії «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування» на базі Центру професійно-технічної освіти м. Житомира.

 

Проводиться робота щодо прискорення передачі та завершення оформлення правовстановлюючих документів на нерухоме майно та земельні ділянки. У 2017 році навчальним закладам виділено з обласного бюджету додаткові кошти в сумі 568,1 тис.грн., з яких 129,3 тис.грн. для закладів м. Житомира.

 

З метою реалізації основних завдань Національної стратегії розвитку освіти в Україні, Концепції державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» та створення умов для задоволення якісних освітніх потреб населення, забезпечення доступності повної загальної середньої, професійної (професійно-технічної) освіти та на виконання рішення колегії обласної державної адміністрації  від 25.12.2017 :

 

1. Управлінню освіти і науки облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам і головам об’єднаних територіальних громад:

 

1) Вжити заходів щодо поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти та інноваційного розвитку системи дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти.

 

2)  Забезпечити подальший розвиток мережі дошкільних навчальних закладів різних типів та форм власності відповідно до освітніх потреб населення.

 

3) Продовжити роботу щодо створення умов для забезпечення доступності та покращення якості надання освітніх послуг.

 

4)   Створювати інклюзивно-ресурсні центри.

 

5)   Вжити заходів щодо підвищення якості підготовки кваліфікованих робітників у закладах професійної (професійно-технічної) освіти з урахуванням вимог сучасного виробництва.

 

2. Управлінню освіти і науки облдержадміністрації до 01.09. 2018 поінформувати облдержадміністрацію про хід виконання розпорядження.

 

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови облдержадміністрації Лагуту Я.М.

 

 

Голова адміністрації

І.П. Гундич

 

 

Завантажити розпорядження

Версія для друку