Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Розпорядження № 153 від 19.05.2015

26 Травня 2015 • 13:56

Кіл-сть переглядів: 1 656

УКРАЇНА

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

голови обласної державної адміністрації

 

19.05.2015

 

№ 153

Про затвердження заходів щодо

попередження  пожеж, загибелі

та травмування людей на них 

 

 

 

Відповідно до статей 6, 41 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, Кодексу цивільного захисту України, постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2013 року № 444 “Про затвердження Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях”, Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.12.2014 № 1417, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 5 березня 2015 р. за № 252/26697, з метою посилення пожежної безпеки населених пунктів області:

 

1. Затвердити заходи щодо попередження пожеж, загибелі та травмування людей на них (далі – заходи), що додаються.

 

2. Головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам :

 

1) розробити спільно з органами місцевого самоврядування до 25 травня 2015 року відповідні заходи, про що інформувати управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області до 30 травня 2015 року;

 

2) інформувати про стан виконання заходів щопівроку до 10 липня та до  10 січня управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області;

 

3) у разі ускладнення пожежної та техногенної безпеки на відповідних територіях, за поданням підрозділів управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області, ініціювати скликання позачергових сесій відповідних рад для розгляду питань про незадовільний протипожежний стан підвідомчих об’єктів, загибелі та травмування людей під час пожеж та прийняття відповідних рішень.

 

3. Рекомендувати управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Житомирській області інформувати облдержадміністрацію про хід виконання розпорядження голови Житомирської облдержадміністрації щопівроку до 20 липня та 20 січня.

 

4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації Дмитренка Г.В.

 

 

Голова адміністрації С.О. Машковський

  

 

 

  Додаток

до розпорядження голови

облдержадміністрації

19.05.2015    № 153

 

 

ЗАХОДИ

щодо попередження пожеж, загибелі та травмування людей на них 

 

 

1. Розглядати на засіданнях районних (міських) комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, з питань безпечної життєдіяльності населення питання щодо попередження пожеж, загибелі та травмування людей на них.

Райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою)

Щороку, квітень

 

2. Здійснювати:

 

1) Відповідно до вимог чинного законодавства перевірки протипожежного стану об’єктів з масовим перебуванням людей та вжиття відповідних заходів реагування.

Управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою)

Протягом року (березень-травень)

 

2)   Заходи щодо усунення недоліків з питань пожежної безпеки на об’єктах з масовим перебуванням людей, у першу чергу з постійним або тимчасовим перебуванням дітей в інтернатних, дошкільних навчальних закладах, будинках для дітей, осіб похилого віку, районних, міських лікарнях з нічним перебуванням людей.

Райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою)

Постійно

 

3)   Контроль за вжиттям заходів щодо попередження виникнення пожеж і надзвичайних ситуацій та загибелі людей на них керівниками об’єктів, що входять до сфери управління органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

Управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою)

Постійно

 

4)  Аналіз протипожежного стану підвідомчих об’єктів з масовим перебуванням людей та за його результатами зобов’язувати керівників, власників об’єктів, закладів освіти, культури, охорони здоров’я, соціального обслуговування населення, оздоровлення та відпочинку вживати вичерпних заходів щодо:

дотримання вимог пожежної безпеки;

усунення недоліків, які можуть стати безпосередньою причиною виникнення пожеж та створювати загрозу безпеці людей у разі її виникнення;

відповідності встановленим вимогам обладнання, що використовується на зазначених об’єктах, системи протипожежної автоматики, евакуаційних виходів, дотримання правил і норм використання електричних мереж;

безперешкодного допуску представників органів державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки для здійснення контролю за виконанням їх рішень;

обов’язкового включання до складу комісій при прийнятті учбових закладів до нового навчального року, представників органів державного нагляду (контролю) у сфері пожежної та техногенної безпеки;

проведення у навчальних закладах бесід, лекцій, спрямованих на запобігання виникненню пожеж, у тому числі вивчення правил пожежної безпеки та відпрацювання практичних дій на випадок виникнення пожеж, проведення широкої роз’яснювальної та агітаційно-масової роботи серед дітей та їх батьків щодо необхідності додержання правил пожежної безпеки.

Управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою) спільно з райдержадміністраціями, міськвиконкомами (за згодою)

Протягом року

 

3. Забезпечити:

 

1) Проведення роз’яснювальних бесід та навчань на протипожежну тематику з власниками помешкань, залучивши до цієї роботи працівників органів внутрішніх справ, сфери соціального захисту, медичних, освітніх закладів та територіальних житлово-комунальних підприємств, у населених пунктах області.

Управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою) спільно з райдержадміністраціями, міськвиконкомами (за згодою)

Постійно

 

2) Пожежно-профілактичні відпрацювання у населених пунктах, у першу чергу в тих, де спостерігається збільшення кількості пожеж та загибелі людей на них.

Управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою)

Постійно

 

3) Проведення у дитячих дошкільних, навчальних закладах, на об’єктах соціального обслуговування населення, а також у місцях з масовим перебуванням людей роз’яснювальної роботи з питань пожежної безпеки та практичні відпрацювання планів евакуації людей на випадок виникнення пожежі. У дитячих дошкільних та навчальних закладах зосередити увагу на виховній роботі, спрямованій на запобіганні виникнення пожеж від дитячих пустощів з вогнем.

Департаменти облдержадміністрації: праці та соціального захисту населення; охорони здоров’я; сім’ї, молоді та спорту; управління облдержадміністрації: освіти і науки; культури;

райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою);

управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою)

Постійно

 

4) Спільно з представниками райдержадміністрацій, міськвиконкомів (міст обласного значення) вивчення основних правил пожежної безпеки у побуті та на виробництві з працівниками підприємств, установ та організацій області.

Управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою)

Постійно

 

5) Справність та можливість використання наявних зовнішніх джерел протипожежного водопостачання на території населених пунктів.

Райдержадміністрації, міськвиконкоми, (за згодою)

Постійно

 

6) Вжиття заходів щодо наявності на об’єктах з масовим перебуванням людей та підконтрольних об’єктах нормативної кількості первинних засобів пожежогасіння.

Райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою)

Травень-серпень 2015 року, далі постійно

 

7) Розроблення річних комплексних заходів щодо забезпечення пожежної та техногенної безпеки на території районів (міст).

Управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою);

райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою)

Протягом року (квітень)

 

8) Вжиття додаткових заходів щодо посилення пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей. Спільно з управління ДСНС України у Житомирській області перевірити боєздатність добровільних пожежних дружин, їх обов’язкове страхування на випадок загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва), захворювання, одержаних під час ліквідації пожежі або наслідків аварії.

Райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою)

Постійно

 

9) Здійснення контролю за станом пічного опалення, димарів та електричної мережі приватних помешкань.

Райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою)

Постійно

 

10) Висвітлення питань попередження пожеж, загибелі та травмування людей на них у місцевих засобах масової інформації.

Райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою), управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою)

Постійно

 

4. Організувати:

 

1) Спільно з підприємствами, установами та організаціями розповсюдження серед населення під час проведення роз’яснювальної роботи та пожежно–профілактичних відпрацювань та, розміщення в місцях з масовим перебуванням людей поліграфічної продукції з короткими інструкціями щодо основних заходів з питань попередження пожеж, загибелі і травмування людей на них.

Управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою); райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою)

Постійно

 

2) Спільно з місцевими засобами масової інформації, а також використовуючи об’єктові радіовузли, які розміщені на об’єктах з масовим перебуванням людей, промислових підприємств, авто та залізничних станцій, торгівельних закладів постійне транслювання повідомлень, звернень щодо дотримання Правил пожежної безпеки в Україні.

Райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою), керівники підприємств, установ та організацій, управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою)

Постійно

 

3) Вивчення правил пожежної безпеки в побуті за місцем проживання, залучивши сільських, селищних, міських голів.

Управління ДСНС України у Житомирській області (за згодою), райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою)

Постійно

 

4) Розроблення річних заходів щодо усунення недоліків у протипожежному захисті ринків та погодження їх з управлінням ДСНС України у Житомирській області.

Райдержадміністрації, районні, міські ради (за згодою), керівники (власники) ринків області (за згодою)

Протягом року (лютий)

 

5) Контроль за проведенням будівництва нових ринків та реконструкції існуючих, відповідністю їх забудови генеральним планам або схемам розташування торгових місць.

Департамент містобудування, архітектури та будівництва облдержадміністрації (за згодою)

Постійно

 

  

Тимчасово виконуючий обов’язки

начальника управління ДСНС України

у Житомирській області

В.А. Кучин

 

 

Завантажити розпорядження

Версія для друку