Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Розпорядження № 329 від 02.10.2015

07 Жовтня 2015 • 06:30

Кіл-сть переглядів: 126

УКРАЇНА

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

голови обласної державної адміністрації

 

02.10.2015

 

№ 329

Про резервування земельних ділянок для передачі їх у власність учасникам антитерористичної операції та сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції

 

 

 

Питання щодо забезпечення реалізації конституційних прав учасників антитерористичної операції, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на отримання у власність земельних ділянок в межах норм безоплатної приватизації перебуває на постійному контролі в обласній державній адміністрації.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 № 898-р «Питання забезпечення учасників антитерористичної операції та сімей загиблих учасників антитерористичної операції земельними ділянками» Держгеокадастру України доручено протягом місяця визначити на території відповідної області земельні ділянки для відведення учасникам антитерористичної операції та сім’ям загиблих учасників антитерористичної операції.

На виконання зазначеного розпорядження головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області та територіальними органами Держгеокадастру у районах визначено 205 масивів земель державної та комунальної власності загальною площею 2364 га на території усіх районів області: із яких 62 земельні масиви розташовані на території населених пунктів загальною площею 230 га та 143 земельні масиви – за межами населених пунктів площею 2134 га.

Визначені земельні масиви категорії земель сільськогосподарського призначення державної власності, придатні для передачі у приватну власність військовослужбовцям – учасникам антитерористичної операції у межах норм безоплатної приватизації, зарезервовані головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області згідно з наказом від 04.09.2015 № 42.
На сьогодні головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області проводиться робота щодо підготовки графічних матеріалів та інформації про зарезервовані для учасників антитерористичної операції земельні ділянки для розміщення на веб-сайтах головного управління та обласної державної адміністрації.

Найбільша кількість заяв від військовослужбовців – учасників антитерористичної операції про передачу земельних ділянок у власність надходить до міських рад, в першу чергу до Житомирської міської ради, та головного управління Держгеокадастру у Житомирській області стосовно земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів на території Житомирського району.

Так, до Житомирської міської ради від військовослужбовців – учасників антитерористичної операції та членів їх сімей за станом на 23.09.2015 надійшло 1213 заяв, по Житомирському району – 1001 заява, що становить близько 52% від загальної їх кількості по області.

На території Житомирського району масиви земель, заплановані головним управлінням для розподілу між військовослужбовцями – учасниками АТО, розподілені і найближчим часом розподіл буде завершено.

Ураховуючи ротацію особового складу та подальшу мобілізацію, кількість заяв від військовослужбовців – учасників антитерористичної операції в подальшому буде постійно збільшуватися, що обумовлює необхідність пошуку додаткових масивів земель.

Слід зазначити, що для визначення загальної площі земель державної та комунальної власності, необхідних для реалізації конституційних прав учасників антитерористичної операції, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на отримання земельних ділянок в межах норм безоплатної приватизації, необхідні точні дані про кількість учасників антитерористичної операції та місце їх проживання.

Відсутність списків учасників антитерористичної операції унеможливлює планування потреби в земельних ділянках по кожному населеному пункту.

Визначення додаткових масивів земель комунальної власності можливо шляхом добровільної відмови від права постійного користування або вилучення земельних ділянок державних підприємств, установ та організацій, які не використовують їх за цільовим призначенням в межах населених пунктів.

Відповідно до вимог вищезазначеного розпорядження Кабінету Міністрів України, з метою забезпечення реалізації прав учасників антитерористичної операції, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції на отримання у власність земельних ділянок в межах норм безоплатної приватизації, передбачених ст. 121 Земельного кодексу України, відповідно до рішення колегії обласної державної адміністрації від 24 вересня 2015 року:

1. Рекомендувати Житомирському обласному військовому комісаріату, управлінням Міністерства внутрішніх справ України в області, Служби безпеки України в області, північному регіональному управлінню Державної прикордонної служби України надати головному управлінню Держгеокадастру у Житомирській області списки учасників антитерористичної операції, в тому числі загиблих учасників антитерористичної операції, для формування прогнозних обсягів необхідної кількості площ земель державної та комунальної власності, придатних для передачі у власність в межах норм безоплатної приватизації.

2. Головам районних державних адміністрацій спільно з органами місцевого самоврядування:

1) Забезпечувати резервування земельних ділянок комунальної власності у межах усіх населених пунктів області (в разі наявності вільних земельних ділянок).

2) У місячний строк після прийняття територіальною громадою рішення про резервування земельних ділянок для розподілу та передачі у власність учасникам антитерористичної операції, членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції, надавати головному управлінню Держгеокадастру у Житомирській області графічні матеріали із зазначенням меж зарезервованих земельних ділянок та інформацію щодо їх правового статусу.

3) Здійснити заходи щодо надання до територіальних органів Держгеокадастру у районах детальної інформації про кількість заяв, що надійшли до відповідної територіальної громади, щодо виділення земельних ділянок від учасників антитерористичної операції, членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції, детальну інформацію про площу, цільове призначення, місцезнаходження бажаних земельних ділянок, прийняті рішення за результатами розгляду заяв; у разі надання відмови повідомляти про їх причини.

3. Рекомендувати головному управлінню Держгеокадастру у Житомирській області у тижневий строк надати обласній державній адміністрації графічні матеріали та детальну інформацію про зарезервовані масиви земель, придатні для розподілу та передачі учасникам антитерористичної операції, членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції для розміщення їх на веб-сайті обласної державної адміністрації, забезпечувати їх постійне оновлення.

4. Рекомендувати головному управлінню Держгеокадастру у Житомирській області інформацію про хід виконання розпорядження подати обласній державній адміністрації до 15 жовтня 2015 року.

5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації Дмитренка Г. В.

 

 

Голова адміністрації С.О. Машковський

 

 

  Завантажити розпорядження

Версія для друку