Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Розпорядження № 340 від 06.10.2015

07 Жовтня 2015 • 08:42

Кіл-сть переглядів: 141

УКРАЇНА

ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

голови обласної державної адміністрації

 

06.10.2015

 

№ 340

Про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати  на підприємствах, в установах та організаціях області

 

 

 

Обласною державною адміністрацією здійснюється цілеспрямована робота щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах, в організаціях, установах області.

Питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати у цьому році розглядалося на 4 засіданнях колегії обласної державної адміністрації, нарадах – співбесідах голови облдержадміністрації з головами райдержадміністрацій, міськими головами. По підприємствах – боржниках затверджено графіки погашення зазначених боргів. Проведено 8 засідань обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат за участю представників правоохоронних органів та керівників підприємств – боржників, по 5 підприємствах порушено кримінальні провадження. Використавши усі важелі впливу, за рішенням обласної комісії у встановленому порядку ініціювалося порушення справ про банкрутство двох державних підприємств. Власникам трьох підприємств надавалися пропозиції щодо звільнення керівників підприємств – боржників. Проблемні питання, які потребують вирішення на державному рівні, а також пропозиції щодо вдосконалення законодавчих актів з питань трудового законодавства направлялися до центральних органів виконавчої влади, урядових структур.

Згідно з статистичними даними загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах області зменшилася упродовж року на 3,5 млн.грн. або на 27,8 % і за станом на 01 вересня 2015 року становила 9 млн.грн. на 16 підприємствах.

Графік погашення заборгованості із виплати заробітної плати по області в цілому виконано на 79,8 %.

 

Найнижчий відсоток виконання графіка погашення заборгованості із виплати заробітної плати мають ПАТ “Коростенський машинобудівний завод” (11,6 %), лінейно-виробничо-диспетчерська станція “Новоград – Волинський” ДП “ПрикарпатЗахідтранс” Південно-Західного ВАТ трубопровідного транспорту (11 %). Не ліквідовано заборгованість у ВАТ “Соколівський кар’єр”, сума якої становить 70 тис.грн.

У структурі загального боргу із виплати заробітної плати по області 5 млн.грн. або 55 % утворилося на 11 економічно активних підприємствах. Решта боргу має місце на 4 підприємствах-банкрутах (3,5 млн.грн. або 38 %) та на одному економічно неактивному підприємстві (ПАТ “Нов-Волинський м’ясокомбінат”) – 0,6 млн.грн. або 6 % боргу.

По колу підприємств державного сектору економіки сума заборгованості із виплати заробітної плати становила 2 млн.грн. або 21,6 % від загального боргу по області, у тому числі 1,9 млн.грн. – на 3 державних, 120,9 тис.грн. – на 2 комунальних підприємствах.

На державних підприємствах борги із виплати заробітної плати зросли впродовж цього року на 501,3 грн. або на 36,7 %.

Неприпустимою є наявність заборгованості на 2 підприємствах комунальної власності – КП “Господарник” Брусилівської селищної ради (104,4 тис.грн.) та КП ВЖРЕП № 3 Житомирської міської ради (16,5 тис.грн.).

Борги із виплати заробітної плати за даними статзвітності мають місце в 10 із 28 територіальних одиниць області: в Андрушівському, у Брусилівському, Коростишівському, Новоград-Волинському, Черняхівському районах, містах Житомирі, Бердичеві, Малині, Коростені, Нов.-Волинському.

На виконанні в органах державної виконавчої служби області перебувають виконавчі документи про стягнення заборгованості із виплати заробітної плати на загальну суму 16,3 млн.грн., фактично виконано виконавчих проваджень на суму 4,1 млн.грн. або 25 % від загальної суми боргу.

З метою забезпечення реалізації конституційних прав громадян області на своєчасне одержання винагороди за працю не нижчу, визначену законом, виконання вимог статей 6, 16, 24, 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» в частині повноважень щодо забезпечення реалізації державних гарантій у сфері праці та відповідно до рішення колегії обласної державної адміністрації від 24 вересня 2015 року:

1. Попередити голів райдержадміністрацій про персональну відповідальність за повноту вжитих заходів до погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм власності відповідних територіальних одиниць, забезпечення своєчасної виплати заробітної плати в установах та організаціях комунальної власності та бюджетної сфери.
Рекомендувати міським головам здійснювати відповідну роботу у цьому напрямі.

2. Головам райдержадміністрацій, рекомендувати міським головам :

1) На чергових засіданнях колегій (виконкомів, сесіях відповідних рад) розглянути питання про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності відповідних територіальних одиниць.

2) Притягнути до дисциплінарної відповідальності заступників голів, які відповідають за стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати та допустили наявність зазначених боргів на підприємствах терміном більш ніж 2 місяці.

3. Визнати незадовільною роботу Брусилівської райдержадміністрації щодо виконання розпоряджень голови облдержадміністрації з питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати на КП “Господарник” Брусилівської селищної ради.

4. Звернути увагу голів Андрушівської, Нов. – Волинської райдержадміністрацій, Житомирського, Бердичівського, Коростенського міських голів на невиконання графіків погашення заборгованості з виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах – боржниках.

5. Департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації :

1) Забезпечити систематичне проведення засідань обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

2) Щотижня здійснювати моніторинг стану погашення заборгованості із виплати заробітної плати, про результати якого щопонеділка інформувати керівництво облдержадміністрації та управління Держпраці в області.

3) Постійно проводити роз’яснювальну роботу з питань дотримання законодавства про працю.

6. Рекомендувати УМВС України в області вжити заходи, передбачені кримінально-процесуальним кодексом України, за фактом довготривалої невиплати заробітної плати у ПАТ “Коростенський машинобудівний завод”, лінейно-виробничо-диспетчерській станції “Новоград – Волинський” ДП “ПрикарпатЗахідтранс” ВАТ трубопровідного транспорту, ВАТ “Соколівський кар’єр”, ПАТ “Малинський дослідно-експериментальний ливарно-механічний завод”.

7. Рекомендувати управлінню Держпраці в області про результати роботи і конкретні факти порушень законодавства з праці інформувати департамент праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, а також керівників місцевих органів державної виконавчої влади і самоврядування щомісяця до 20 числа.

8. Рекомендувати:

1) Головному територіальному управлінню юстиції посилити дієвість заходів щодо виконання судових рішень із стягнення боргів із виплати заробітної плати працівникам області.

2) Об’єднанню організацій роботодавців області посилити вплив і контроль за станом дотримання законодавства з праці на підприємствах області.

9. Головам райдержадміністрацій, керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, рекомендувати міським головам про хід виконання цього розпорядження інформувати департамент праці та соціального захисту населення облдержадміністрації щомісяця до 20 числа наступного періоду.

10. Департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації узагальнену інформацію про хід виконання зазначеного розпорядження надавати облдержадміністрації щомісяця до 30 числа наступного періоду.

11. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації Дмитренка Г. В.

 

 

Голова адміністрації С.О. Машковський

 

 

 

  Завантажити розпорядження

Версія для друку