Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

ЗАТВЕРДЖЕНО Розпорядження голови облдержадміністрації 12.05.2016 № 127

17 Травня 2016 • 12:20

Кіл-сть переглядів: 108

ПОЛОЖЕННЯ
про раду професійної освіти (стейкхолдерів) Житомирської області

 

1. Загальні положення

1. Рада професійної освіти (стейкхолдерів) Житомирської області утворена при обласній державній адміністрації (далі – рада) є консультативно-дорадчим та координаційним органом з питань реалізації єдиної державної політики в галузі професійної (професійно-технічної) освіти області.
2. Рада у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, нормативно-правовими актами Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України, розпорядженнями голови обласної державної адміністрації, рішеннями ради, а також цим Положенням.
3. Діяльність ради характеризується відкритістю, прозорістю і ґрунтується на демократичних принципах та здійснюється на громадських засадах.
4. Рішення ради професійної освіти (стейкхолдерів) Житомирської області носять рекомендаційний характер.

 

2. Основними завданнями ради з професійної освіти (стейкхолдерів) Житомирської області є:

1) Координація діяльності галузевих управлінь, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, місцевих органів виконавчої влади, підприємств, роботодавців та їх організацій, профспілкових об’єднань, професійно-технічних навчальних закладів усіх типів та форм власності щодо реалізації єдиної державної політики у сфері підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації робітничих кадрів, розвитку професійної (професійно-технічної) освіти регіону.
2) Проведення аналізу потреби економіки регіону у кваліфікованих робітниках та формування робітничого потенціалу регіону.
3) Визначення перспективних напрямів розвитку професійної освіти області та розроблення рекомендацій щодо удосконалення та модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів, обсягів державного (регіонального) замовлення на підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації робітничих кадрів з урахуванням реальних та перспективних потреб ринку праці регіону.

4) Забезпечення ефективної взаємодії місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, підприємств, установ, організацій у сфері формування та використання трудового потенціалу регіону.
5) Координація роботи галузевих управлінь, департаментів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, міськвиконкомів, служби зайнятості, інших установ та організацій щодо сприяння у забезпеченні випускників професійно-технічних навчальних закладів, у тому числі з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, інших пільгових та найменш соціально захищених категорій молоді у регіоні.
6) Сприяння у:
розвитку професійно-технічних навчальних закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на території області;
зміцненні матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів;
виділенні підприємствами, установами та організаціями виробничих дільниць і оплачуваних робочих місць для проходження учнями професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики;
розвитку дієвої системи соціального партнерства між підприємствами та професійно-технічними навчальними закладами;
проходженні стажування на підприємствах із сучасними технологіями виробництва педагогічним працівникам, що забезпечують навчально-виробничий процес у професійно-технічних навчальних закладах;
вирішенні питань соціального захисту учасників навчально-виховного процесу, задоволення їх культурних і освітніх потреб, стимулювання за досягнуті успіхи у навчанні та праці;
працевлаштуванні випускників професійно-технічних навчальних закладів;
залученні коштів з різних бюджетів та інших джерел на розвиток професійної (професійно-технічної) освіти області.

 

3. Зміст роботи ради

Діяльність ради спрямовується на:
здійснення аналізу та погодження рішень уповноважених органів з питань реалізації освітньої політики області, зокрема щодо зміни мережі професійно-технічних навчальних закладів, обсягів їх фінансування, напрямів та обсягів підготовки кадрів;
перспективне прогнозування потреб ринку праці області щодо обсягів підготовки кваліфікованого виробничого персоналу за визначеним спектром професій та кваліфікаційними рівнями, розроблення пропозицій щодо формування державного (регіонального) замовлення на підготовку кадрів;
підготовку пропозицій до нормативно – правових актів щодо розвитку професійної (професійно-технічної) освіти, підвищення якості трудового потенціалу регіону;
аналіз та приведення змісту професійного навчання до технологічних вимог підприємств області, сприяння в інтеграції навчально-виробничого процесу професійно-технічних навчальних закладів з технологіями виробництва у регіоні;
розроблення пропозицій щодо реформування і удосконалення системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників;
розроблення пропозицій щодо надання фінансової підтримки професійно-технічним навчальним закладам, сприяння у пошуку, залученні інвесторів та реалізації міжнародних проектів, інших позабюджетних джерел на розвиток професійної (професійно-технічної) освіти, формування ринку праці.

 

4. Права ради професійної освіти (стейкхолдерів) Житомирської області

Рада має право:
1) Залучати в установленому порядку фахівців до розгляду питань, що належать до її компетенції.
2) Заслуховувати на своїх засіданнях посадових осіб місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, відомств, підприємств, установ, організацій з питань професійної (професійно-технічної) освіти та навчання робітників на виробництві.
3) Отримувати від місцевих органів виконавчої влади, навчальних закладів незалежно від форм власності та підпорядкування, підприємств, установ, організацій необхідні статистичні дані, аналітичні матеріали, довідки тощо.
4) Створювати постійні та тимчасові експертні комісії, робочі групи з числа спеціалістів, науковців, працівників навчальних закладів, служб зайнятості для вивчення актуальних проблем в організації та здійсненні підготовки кваліфікованих робітників, розробки проектів рішень, пропозицій, рекомендацій ради, тощо.
5) Вносити в установленому порядку на розгляд обласної державної адміністрації, обласної ради пропозиції щодо вдосконалення організації, форм та методів роботи з підготовки кваліфікованих робітників, розвитку та модернізації мережі професійно-технічних навчальних закладів та інших актуальних питань функціонування та розвитку системи професійної (професійно-технічної) освіти регіону.
6) Організовувати семінари, конференції, засідання для проведення консультацій з громадськістю.

 

5. Склад ради та організація її діяльності

 

1) Персональний склад ради затверджує голова обласної державної адміністрації за поданням управління освіти і науки обласної державної адміністрації.
2) Очолює раду голова ради – заступник голови обласної державної адміністрації. До складу ради входять: заступник голови, відповідальний секретар, представники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, місцевих органів виконавчої влади, профспілкових об’єднань, служби зайнятості, роботодавців та їх організацій, навчальних закладів та установ професійної (професійно-технічної) освіти.
Усі члени ради працюють на громадських засадах.
3) Формою роботи ради є засідання, які проводяться за потребою, але не рідше одного разу на квартал.
Засідання скликаються і проводяться головою ради, а за його відсутності – заступником голови.
Засідання є правомірними за наявності не менше п’ятдесяти відсотків від персонального складу її членів.
4) Рада на своїх засіданнях розглядає пропозиції, рекомендації та рішення, які приймаються більшістю голосів присутніх членів ради, оформлюються протоколом і мають рекомендаційний характер. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови ради.
5) Рішення ради з питань, що відносяться до її компетенції, можуть бути підставою для видання розпоряджень голови обласної державної адміністрації.
6) Організаційний супровід діяльності роботи ради здійснює управління освіти і науки обласної державної адміністрації.

 

 

Начальник управління
освіти і науки
облдержадміністрації

В.О. Калінін
Версія для друку