Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

ЗАТВЕРДЖЕНО Розпорядження голови облдержадміністрації 04.11.2016 № 370

17 Листопада 2016 • 14:24

Кіл-сть переглядів: 208

ПОЛОЖЕННЯ
про обласний центр ресоціалізації наркозалежної молоді «Твоя перемога»
(нова редакція)

 

1. Обласний центр ресоціалізації наркозалежної молоді «Твоя перемога» (далі – центр) є спеціалізованим закладом, в якому на добровільних засадах цілодобово перебуває молодь, що пройшла курс лікування від наркотичної залежності в закладах охорони здоров’я та потребує отримання соціальних послуг (далі – отримувачі соціальних послуг).

 

2. Центр у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, рішеннями центральних органів виконавчої влади, розпорядженнями голови облдержадміністрації та цим Положенням.

 

3. Центр утворюється, реорганізується та ліквідується за розпорядженням голови обласної державної адміністрації (далі – орган, що утворив центр).
Центр підпорядковується управлінню сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації.

 

4. Центр утворюється у разі наявності необхідної матеріально-технічної бази, зокрема приміщень, що відповідають санітарно-технічним вимогам та вимогам пожежної безпеки.

 

5. Координацію діяльності центру здійснює центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику з питань сім’ї та дітей, контроль та організаційно-правове забезпечення його діяльності – управління сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації, а методичне забезпечення – обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

 

6. Центр утримується за рахунок коштів, обласного бюджету, що передбачені на виконання програм, спрямованих на розв’язання проблем наркозалежної молоді, та інших джерел.

 

7. Не допускається розміщення центру в підвалах і цокольних поверхах, у приміщеннях, віддалених від населених пунктів, та за відсутності розвинутої транспортної інфраструктури.

 

8. Основним завданнями центру є:

  • надання послуг із соціальної реабілітації, зокрема психологічних, соціально-педагогічних, юридичних, соціально-медичних, соціально-економічних, соціально-побутових та інформаційних;
  • проведення з метою уникнення випадків вживання наркотичних засобів соціально-профілактичної роботи серед молоді.

 

9. Центр відповідно до покладених на нього завдань:

  • забезпечує розроблення та виконання індивідуальних програм соціальної реабілітації та адаптації отримувачів соціальних послуг;
  • надає соціальні послуги;
  • проводить психологічну діагностику з метою психологічної корекції та соціальної реабілітації отримувачів соціальних послуг;
  • організовує для отримувачів соціальних послуг індивідуальне навчання, їх дозвілля, проводить з ними виховні та корекційні заходи;
  • забезпечує захист прав та інтересів отримувачів соціальних послуг, надає допомогу в оформленні правових документів;
  • проводить заходи щодо соціальної реабілітації та адаптації отримувачів соціальних послуг;
  • створює умови для проживання та забезпечує харчуванням отримувачів соціальних послуг;
  • забезпечує поширення інформації про діяльність центру та його основні завдання;
  • інформує через засоби масової інформації населення про наслідки вживання наркотичних засобів та психотропних речовин.

 

10. Центр має право:

  • самостійно визначати форми та методи роботи з соціальної реабілітації отримувачів соціальних послуг;
  • залучати на договірних засадах для надання соціальних послуг підприємства, установи, організації та фізичних осіб, зокрема волонтерів;
  • використовувати відповідно до законодавства для провадження своєї діяльності кошти міжнародної фінансової допомоги та міжнародні гранти.

 

11. Центр провадить свою діяльність на принципах захисту прав людини, гуманності, законності, доступності послуг, конфіденційності, поваги до особистості.

 

12. Соціальні послуги надаються центром на безоплатній основі.

 

13. Центр у своїй діяльності взаємодіє з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями та благодійними фондами.

 

14. Зарахування до центру здійснюється згідно з наказом його директора що видається на підставі заяви отримувача соціальних послуг за наявності паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, медичної довідки про стан здоров’я та про проходження курсу лікування від наркотичної залежності в закладах охорони здоров’я або письмового направлення органу, що утворив центр чи центру соціальних служб. Особи віком до 18 років зараховуються на підставі письмової заяви батьків або осіб, що їх замінюють.

15. Строк перебування отримувача соціальних послуг у центрі визначається його директором, відповідно до індивідуальної програми соціальної реабілітації та адаптації, що затверджується Мінсім’ямолодьспортом.

 

16. До центру не зараховуються особи, що перебувають у стані наркотичного сп’яніння, із симптомами хвороб у гострому періоді або в період загострення хронічних захворювань.

 

17. У разі зарахування до центру отримувачі соціальних послуг реєструються в журналі обліку, на кожного заводиться особова справа, в якій зберігаються медична картка, виписка з історії хвороби з результатами медичного обстеження нарколога, дерматовенеролога, план проведення реабілітаційних заходів, копія паспорта тощо.

відрахування отримувача соціальних послуг з центру здійснюється згідно з наказом його директора в разі:

  • виконання індивідуальної програми соціальної реабілітації та адаптації;
  • подання ним відповідної письмової заяви;
  • одноразового грубого або систематичного порушення правил внутрішнього розпорядку центру.

 

18. Центр очолює директор, який призначається та звільняється з посади керівником органу, що утворив центр. Подання про призначення вносить управління сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації за погодженням з центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику з питань сім’ї та дітей.

 

19. Директор центру:

  • здійснює керівництво діяльністю центру, організовує його роботу та несе відповідальність за виконання покладених на центр завдань;
  • звітує про роботу центру перед органом, що утворив центр та центром соціальних служб;
  • призначає на посаду та звільняє з посади працівників центру;
  • затверджує посадові інструкції працівників;
  • затверджує правила внутрішнього розпорядку центру, контролює їх виконання; 
  • видає в межах своїх повноважень накази, організовує і контролює їх виконання;
  • діє від імені центру, представляє його інтереси та укладає договори;
  • розпоряджається коштами центру в межах затвердженого кошторису витрат;
  • забезпечує проведення атестації працівників центру в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику з питань сім’ї та дітей.

 

20. Центр є юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в органах Державного казначейства, печатку зі своїм найменуванням, штампи та бланки.

 

 

Директор обласного центру
ресоціалізації наркозалежної молоді

Г.М. Мостовий

 

Версія для друку