Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Консультанти головного санітарного лікаря України навчають фахівців області працювати з тестами на коронавірус різних виробників

26 Березня 2020 • 13:42

Кіл-сть переглядів: 333

Житомирська область перша в Україні, до якої приїхали експерти з вірусології для навчання фахівців Житомирського обласного лабораторного центру. Зокрема, навчали працювати з тим обладнанням та тестами, які надійшли централізовано від держави до всіх регіонів.

 

Сьогодні, 26 березня, заступниця голови ОДА Наталія Остапченко та директор обласного лабораторного центру Зіновій Парамонов провели зустріч із експертами-вірусологами країни, доцентами кафедри вірусології НМАПО ім. Шупіка.

 

Наталія Остапченко подякувала за те, що висококваліфіковані спеціалісти приїхали до Житомирщини. Адже наша область одна з перших почалася готуватися до можливого поширення коронавірусної інфекції. Ще в лютому приїхали працівники китайської компанії, які займаються будівництвом мосту в регіоні. Усі працівники цієї компанії, які повернулися з Китаю до Житомирської області на роботу, спочатку пройшли чотирнадцятиденну обсервацію, згодом приступили до своєї роботи.

 

За словами експертів, головна мета відвідування Житомирщини – підсилити лабораторний центр, допомогти фахівцям, навчитися користуватися тестами, які надійшли до всіх регіонів.

 

Такі тести будуть поставлятися до областей постійно, поки буде в цьому потреба. Проте кожного разу можуть бути від різних виробників, адже наразі немає можливості закуповувати їх у вільному доступі. Тому важливо, аби фахівці лабораторного центру вміли працювати з різними тестами та системами.

 

На початку цього тижня Житомирська область отримала 18 наборів, що складає понад 1 тис. 750 тестів для ПЛР-діагностики COVID-19. Також до регіону направили три німецькі набори для виділення нуклеїнових кислот.

 

«Будемо навчати фахівців центру та запускати роботу на цих тестах. Ми переклали інструкцію, але ніхто ніколи не користувався ними. Тому будемо навчати працювати з ними. Наступна партія може бути вже інша. Ми повинні запустити цю роботу і робити правильну діагностику та інтерпретування результатів», – зазначають експерти.

 

Також вони повідомили, що наступного тижня до Житомирщини надійде магнітний штатив, який буде допомагати у виділенні тестів.

Версія для друку