Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Відродження спортивного руху «Сокіл» на Житомирщині продовжується

05 Серпня 2024 • 12:10

Кіл-сть переглядів: 117

Перша спортивна спілка «Сокіл» серед студентів закладів вищої освіти України створена в Житомирському державному університеті імені Івана Франка.

 

Думка про її створення з’явилася у декана Факультет фізичного виховання і спорту ЖДУ Тамари Кутек 20 листопада 2022 року, коли до Галереї спортивної слави завітали представники спортивно-патріотичного руху “Сокіл” на чолі з Петером Шенасі, головою громадської організації “Сокіл” Сокільської громади Будецької Чеської республіки, та учасники новоствореного ГО школярів «Сокіл» Малинської громади Житомирської області.

 

Історія створення студентської спортивної спілки «Сокіл» у Житомирському державному університеті імені Івана Франка розпочалася у жовтні 2023 року, коли на запрошення Петера Шенасі було впевнено прийнято рішення взяти участь у ХVII Міжнародному всесокільському злеті в м. Прага.

 

Після формування групи, до складу якої увійшли студентки  факультету фізичного виховання і спорту Житомирського державного університету імені Івана Франка, розпочалася активна підготовка до Всесокільського злету під керівництвом декана факультету фізичного виховання і спорту Тамари Кутек та викладачки кафедри теоретико-методичних основ фізичного виховання та спорту Юлії Литвинчук.

 

І ось з 29 червня по 5 липня 2024 року студентська спілка «Сокіл» Житомирського державного університету імені Івана Франка та товариство «Сокіл-Малин» – представили Україну на ХVII міжнародному Всесокільському злеті в м. Прага.

 

XVII Всесокільський зліт – найбільша спортивно-культурно-громадська подія, яка не має аналогів у світі. Празька Фортуна Арена прийняла близько 11300 учасників із 13 країн світу. Надзвичайно дивовижне дійство, яке відбулося 4-5 липня за присутності президента Чехії Петра Павла.

 

Це унікальна подія в історії чеського та українського “Сокола”! Через 80 років після заборони її діяльності в Україні студентки Житомирського державного університету імені Івана Франка та школярі з Малинської громади стали причетними до відродження сокільського спортивного руху на Житомирщині.

 

Версія для друку