Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Безбар’єрність: Олена Зеленська про проєкт «Реабілітація травм війни в Україні»

02 Серпня 2022 • 15:13

Кіл-сть переглядів: 503

У Національній стратегії безбар’єрності, розробленої до війни, був передбачений розвиток реабілітації. Жорстоке вторгнення росії зкорегувало, але не змінило плани: стартує проєкт «Реабілітація травм війни в Україні».

 

Перша леді України Олена Зеленська зауважила, що наразі маємо план дій на рік, який умовно можна поділити на три складові.

 

Освітня. Планується створити курси з надання реабілітаційної допомоги та МФК, які зможуть пройти фахівці сфери охорони здоров’я по всій країні. Окремо навчатимуться цьому мультифункціональні реабілітаційні команди.

 

Оснащення. Додаткове реабілітаційне обладнання отримають вісім пілотних реабілітаційних центрів в Чернігівській, Сумській, Рівненській, Запорізькій та Львівській областях. Буде обладнано симулятивні кімнати у закладах вищої освіти, які навчають фізичній реабілітації: в УКУ, Хортицькій національній навчально-реабілітаційній академії та в Сумському державному педагогічному університеті ім. А.С. Макаренка.

 

Нормативно-правова. Вноситимуться пропозиції щодо змін у законодавстві, щоб гарантувати доступ до реабілітації для всіх жителів України, в тому числі тих, хто потребує додаткової підтримки. Буде розроблено функціональну базу в електронній системі охорони здоров’я.

«Це тривала робота. Однак рівень травматизації, з яким ми стикнулися через війну, вимагає негайних дій — вже зараз потрібно створювати в Україні умови, щоб люди, які постраждали від російської агресії, могли повернутися до повноцінного життя», — наголосила Олена Зеленська.

Нагадаємо, що відновлено роботу над «Альбомом безбар’єрних рішень».

 

Версія для друку