Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

З інтернатів у сім’ю: реформа деінституціалізації відновить різні форми опіки дітей в сім’ї

17 Липня 2018 • 09:10

Кіл-сть переглядів: 396

З 2017 року в країні проводиться реформа інтернатної системи. Житомирщина – пілотна область, де впроваджується реформа деінституціалізації. Реформування має відбутися за 10 років. За цей час має розширюватимуться і удосконалюватимуться нові сімейні форми виховання.

Дати дитині родину – це основна суть реформи.

Наразі в Україні функціонує 750 інтернатних закладів, у яких перебуває майже 107 тис. дітей. На Житомирщині діє 17 інтернатів, у яких перебуває 2 тис. 396 дітей. Проте серед досить великої кількості дітлахів, що живуть в інтернатах, лише 8% є сиротами, або позбавленими батьківського піклування, а в області цей показники складає 7,7%.

 

Відповідно до перспективних планів реформи до 2026 року більшість дітей перебуватиме під різною формою опіки у сім’ях. Під опікою держави будуть тільки важкохворі діти, які не зможуть жити у родинах. Для них зведуть нові заклади, де проживатиме не більше 10 дітей. Старі інтернати не закриватимуться, а можуть бути трансформовані у школи, дитячі садочки, лікарні або центри реабілітації. У що трансформувати приміщення інтернатного закладу вирішуватиме на місцях громада відповідно до своїх потреб.

За роки впровадження реформування інтернатних закладів будуть розвиватися і відновлюватися різні форми опіки дітей в родині. До традиційних форм сімейної опіки належить усиновлення (удочеріння) та опіка (піклування). А до інноваційних форм сімейної опіки відносяться:

 

  •  прийомна сім’я;
  •  дитячий будинок сімейного типу;
  •  патронатна сім’я;
  • малий груповий будинок.    

«Деінституалізація» направлена на те, щоб повернути дітей до родин, допомогти сім’ям вийти з кризових ситуацій, та виховувати своїх дітей. Якщо немає можливості повернути дитині її сім’ю, тоді кращим варіантом є усиновлення, адже до нових батьків дитина приходить на правах власної, а не дитини-сироти. Опіка встановлюється близькими родичами над дітьми, що втратили батьків, або позбавлені батьківського піклування. І тільки після цих варіантів можливе альтернативне виховання у прийомних сім’ях та будинках сімейного типу.

 

Наразі на Житомирщині створено 41 дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 275 дітей. Нагадаємо, що після створення дитячого будинку сімейного типу його вихованці отримують соціальну допомогу, а батьки-вихователі – грошове забезпечення. Загальна сума забезпечення на один ДБСТ складає від 21 до 48 тис. грн.


Благодійний фонд Lumos відомої письменниці Джоан Роулінг надасть інтернатам Житомирської області технічну, експертну та методичну допомогу в рамках реалізації пілотного проекту. Будуть направлені зусилля на підтримку сімей у кризі, щоб зменшити на первинних етапах кількість відмов від дітей, а також на повернення дітей до сім’ї.

Версія для друку