Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Огляд можливостей для громадськості та журналістів. ГРАНТИ, ТРЕНІНГИ, КОНКУРСИ

18 Квітня 2017 • 07:17

Кіл-сть переглядів: 413

Запрошуємо до активності представників громадськості та ЗМІ. До вашої уваги пропонуємо тижневий огляд актуальних семінарів, тренінгів, програм, грантів та конкурсів. 


 XІІI Міжнародна літня школа медіа права

Міжнародна літня школа медіа права – це інтенсивний тритижневий навчальний курс Центру демократії та верховенства права (раніше – Інституту Медіа Права) для юристів, присвячений питанням забезпечення свободи слова та свободи інформації, захисту честі.

 

Дедлайн – 21 травня 2017 р.

 

Міжнародна літня школа медіа права – це інтенсивний тритижневий навчальний курс Центру демократії та верховенства права (раніше – Інституту Медіа Права) для юристів, присвячений питанням забезпечення свободи слова та свободи інформації, захисту честі, гідності та ділової репутації, діяльності засобів масової інформації, регулювання телерадіомовлення та інших питань діяльності мас медіа.

 

Взяти участь у школі можуть юристи, робота яких пов’язана з питаннями свободи слова, свободи інформації чи медіа права. Подати заявку можуть юристи, які працюють в ЗМІ або консультують журналістів, юристи громадських організацій, органів влади, адвокати. Також заявки приймаються від студентів старших курсів (починаючи з 3 курсу) і випускників, зацікавлених у тематиці Літньої школи.

 

Слухачами Літньої школи можуть стати громадяни України, Молдови, Білорусі, країн Південного Кавказу і Середньої Азії, Росії. Крім того, організатори можуть розглянути заявки з інших країн.

 

Навчальний курс включає такі теми:

  • свобода вираження поглядів: американський та європейський підходи;
  • Європейська конвенція з прав людини;
  • процедура звернення до Європейського суду з прав людини;
  • практика Європейського суду з прав людини в інформаційних справах;
  • процедура звернення до Комітету ООН з прав людини;
  • право на інформацію, доступ до інформації;
  • позови про захист честі, гідності та ділової репутації (дифамація);
  • звільнення від відповідальності за дифамацію;
  • захист приватного життя і захист персональних даних;
  • право на захист журналістських джерел;
  • особливості регулювання друкованих та електронних ЗМІ;
  • ліцензування мовлення;
  • європейські стандарти суспільного телерадіомовлення;
  • професійні спілки та саморегулювання журналістів;
  • особливості регулювання Інтернет;
  • законодавство про захист суспільної моралі;
  • особливості діяльності ЗМІ в передвиборчий період і ін.

Програма розрахована на інтенсивне навчання, по закінченні якого учні одержать дипломи. Учасники повинні відвідувати всі заняття й не зможуть поєднувати навчання з роботою. У разі відвідування менш 80% занять учасник буде відрахований.

 

Для участі в конкурсі необхідно заповнити онлайн-анкету

 

Анкета повинна бути отримана Центром демократії і верховенства права до 21 травня 2017 року 24:00 (GMT + 3). За результатами конкурсу буде відібрано 20 слухачів. Про результати відбору організатори повідомлять кандидатам до 4 червня. Додатково організатори залишають за собою право провести з аплікантом співбесіду.

 

Літня школа проходитиме у Національному університеті «Києво-Могилянська академія», м Київ, Україна.

 

У разі виникнення питань Ви можете звернутися в Центр демократії та верховенства права за електронною поштою edu@medialaw.kiev.ua або за телефоном +380 (44)3832044.

 

Умови участі в Літній школі:

 

Організатори забезпечують проживання й часткове харчування (обід) учнів Літньої школи. Всі слухачі одержать навчальні матеріали. Фінансування транспортних витрат не надається. За участь у Літній школі передбачається оплата реєстраційного збору в розмірі 40 EUR (для студентів стаціонарної форми навчання 20 EUR). Збір вноситься у перший день занять у гривневому еквіваленті.

 

Додатково (поза конкурсом) Центр демократії та верховенства права розгляне заявки від кандидатів, готових покрити витрати на своє навчання. Вартість витрат на одного учня без проживання становить 500 EUR.


Як впровадити проект розвитку громади – безкоштовний онлайн-курс

На платформі Prometheus стартував масовий безкоштовний онлайн-курс “Підготовка та впровадження проектів розвитку громад” 

 

На ці та інші запитання дає відповіді новий курс «Підготовка та впровадження проектів розвитку громад», розроблений в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), що впроваджує Асоціація міст України.
 
 
Цей навчальний курс допоможе всім, хто хоче опанувати можливості залучення додаткового фінансування для розвитку своїх громад. Спектр застосування знань, отриманих під час курсу, досить широкий: від залучення фінансування з Державного фонду регіонального розвитку – до участі у конкурсах фондів Європейського Cоюзу; від конкурсів, у яких можуть брати участь лише органи публічної влади, до конкурсів, у яких органи влади можуть бути лише партнером.

 

Курс викладає досвідчений автор та керівник понад 40 проектів розвитку громад, тренер Школи з проектного менеджменту Асоціації міст України, президент ГО «Волинський ресурсний центр» Василь Кашевський.
 
 
Учасники першої активної фази курсу мають можливість отримати бонус – практична робота над власним проектом протягом 3 тижнів, починаючи з третього тижня навчання.
 
 
Посилання на курс: http://bit.ly/2oi3ez3


Серія тренінгів з громадського моніторингу правоохоронних органів

Асоціація УМДПЛ запрошує активних та свідомих громадян з усіх областей України взяти участь у безкоштовному дводенному тренінгу «Громадський моніторинг правоохоронних органів: оцінюємо відкритість». Дедлайн – 28 квітня 2017 р.

 

Тренінги проводитимуться у чотирьох містах: Львів (12-13 травня), Харків (19-20 травня), Одеса (26-27 травня) та Київ (2-3 червня). Кінцевий термін подання заявок – 28 квітня 2017 року, 18:00.

 

Під час тренінгу Ви вивчите законодавчу базу у сфері доступу до публічної інформації, освоїте усі доступні інструменти моніторингу та адвокації, зокрема, методологію, схвалену Омбудсманом як основний інструмент проведення досліджень у сфері.

 

Навчальна програма тренінгів влючатиме такі питання:

  • Право на доступ до публічної інформації: законодавство та практичні аспекти. Запит як інструмент;

  • Поняття та сутність громадського контролю;

  • Методологія оцінки рівня відкритості суб’єктів владних повноважень;

  • Моніторинг правоохоронних органів: практичні аспекти;

  • Основи інформаційної та адвокаційної роботи: як зробити так, щоб тебе почули.

Участь у тренінгу безкоштовна. Учасникам тренінгу буде забезпечено проживання, харчування, навчальні матеріали та відшкодування транспортних витрат.

 

Для подання заявки на участь необхідно заповнити онлайн-анкету.

 

Кінцевий термін подання заявок – 28 квітня 2017 року, 18:00.

 

Відбір учасників проводиться на конкурсній основі. Кількість місць обмежена. Про результати відбору апліканти будуть повідомлені електронною поштою до 3 травня 2017 року включно.

 

Контактна особа: Іван Юрчик, керівник проекту «Моніторингова кампанія відкритості Національної поліції в рамках Омбудсмен+» –  ivanyurchyk.umdpl@gmail.com

 

Тренінги здійснюються Асоціацією УМДПЛ в рамках проекту «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.


Грантова програма підтримки ініціатив переселенців

КримСОС і Агентство ООН у справах біженців продовжують грантову програму допомогти волонтерським ініціативам переселенців в самостійному вирішенні їх проблем, захисту їх прав і свобод.

ОСНОВНІ УМОВИ:

  • • бюджет проекту до 25 000 грн;

  • • проект носить некомерційний, неполітичний і недискримінаційний характер;

  • • проект спрямований на вирішення викликів/проблем різного характеру, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи;

  • • кількість прямих/непрямих бенефіціарів допомоги, отриманої в результаті реалізації проекту;

  • • географія: м. Київ, Київська, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Волинська, Рівненська, Херсонська, Кіровоградська, Житомирська, Вінницька, Хмельницька, Чернігівська, Сумська, Полтавська, Черкаська області;

  • • довгостроковість результату проекту;

  • • оплата товару/послуги повинна бути проведена до 10 грудня 2017 року;

  • • співпраця з владою та іншими громадськими організаціями/ініціативними групами, на місцевому/національному рівнях.

Для участі у грантовій програмі необхідно заповнити заявку та надіслати її на e-mail: community@krymsos.com. Заявки приймаються щомісяця з 1 до 15 числа до 15 грудня 2017 року.

Для довідок пишіть на e-mail:community@krymsos.com або телефонуйте: (095) 031-53-97, (063) 073-16-19, (096) 684-88-47 (понеділок – п’ятниця 10:00 до 19:00).

Заявка та подробиці тут https://goo.gl/jGfZRf


 Дворічний проект для регіональних ЗМІ: відбір учасників

До участі у проекті запрошуються представники регіональних медіа усіх форм (державна, комунальна, приватна) та типів (теле- та радіокомпанії, друковані та онлайн-медіа) власності.

Проект шляхом спеціалізованих тематичних тренінгів та регулярних зустрічей з урядовцями в Києві надаватиме учасникам проекту всебічну підтримку у висвітленні європейської тематики та вдосконаленні їхнього власного потенціалу для цього. Також для учасників проекту передбачені грантові конкурси на створення медіа-матеріалів, низка навчальних візитів до країн Євросоюзу, можливості користуватись базою високоякісних аналітичних та інформаційних матеріалів на європейську тематику (інфографіки, успішні історії, інформаційно-роз’яснювальні матеріали, мотиваційні відео тощо), а також створювати власні матеріали.

Всі охочі представники регіональних ЗМІ, які відчувають в собі потенціал, а також бажання тісної і плідної співпраці, повинні заповнити аплікаційну форму за посиланням http://bit.ly/call-for-participation-project2

Кінцевий термін подачі заявок 25 квітня 2017 року.

Деталі про проект читайте: http://internews.ua/2017/04/call-for-participation-project2/


 Конкурс “Традиції зі смаком”

 Метою цього конкурсу є сприяння вихованню духовності та толерантності через сімейні традиційні цінності, пошук унікальних рецептів, що передаються з покоління в покоління. Це можуть бути страви єврейської, кримсько-татарської, вірменської, грецької та іншої кухні.

Україна – колоритна країна, що з давних давен славилась гостинністю та неймовірними стравами. Багатонаціональна, міжкультурна взаємодія націй створила унікальний кулінарний клімат. Ми чекаємо талановитих людей з чудовим смаком та креативними ідеями!

Участь у конкурсі можуть взяти всі бажаючі, не залежно від віку, статі, національності. 

Ваша розповідь про унікальну страву може бути оформлена у вигляді презентації з фото, блогу чи звичайного поста в соціальних мережах. Вибір залишається за вами. Окрім того, обов’язковими умовами є наявність:

  • • Інформації про автора (ПІ, контактні дані).

  • • рецепт страви; 

  • • опис процесу приготування (бажано з фото)

  • • фінальне фото страви разом з вами;

  • • історія на тему «Чому ви обрали саме цю страву?» (не більше половини сторінки А4).

Визначення результатів здійснює компетентне журі. 

При оцінюванні журі враховує наступні критерії:

– оригінальність оформлення та подачі страви;

– дотримання національних традицій.

Ваші презентації, посилання на блоги та розповіді надсилайте на адресу krok.nasustrich@gmail.com з позначкою “Конкурс на кращий кулінарний рецепт”.

Дедлайн прийняття робіт – 31.08.17. 

 

Переможці будуть обиратися кожного місяця. На них чекають пам’ятні призи, дипломи та грошові винагороди. Кращі презентації будуть опубліковані в каталозі кулінарних шедеврів «Традиція зі смаком».


«TRAVEL NOTES» (конкурс історій про подорожі)

Усім нам подобається подорожувати, бо як зауважив Альбер Камю: «Подорож як найбільша наука і серйозна наука допомагає нам знову знайти себе». Але, окрім якогось філософсько-пізнавального змісту, подорожі мають фізичний вимір – це завжди певні випробування і пригоди. Іноді це дуже неприємні та «переломні» моменти, іноді ж, навпаки, дуже веселі та радісні, які хочеш закарбувати в пам’яті надовго.

Дуже часто мандрівники ведуть щоденники, де занотовують якісь особливі моменти. І як бачимо, часом вони мають велику користь та вплив, як от нотатки епохи Великих географічних відкриттів чи сучасні тревел-блоги. 

Тож і ми вирішили дізнатися, що відбувається з Вами під час подорожі та укласти збірник тревел-історій 🙂 Бо «Світ – це книжка і той, хто не подорожує, читає лише одну сторінку» © Св. Аугустин.

Якщо Ви не проти поділитися з нами Вашими цікавими історіями мандрувань, то надсилайте їх на пошту post.dannissimo@gmail.com 🙂 (обов’язково в «темі» листа вкажіть [КОНКУРС «TRAVEL NOTES»])

Вимоги:
– 1 людина може надіслати максимум 5 історій;
– 1 історія = 1-2 друкованих сторінки (до 3 тис. знаків);
– мова написання – українська;
– фото-факти теж вітаються 🙂 
– розкажіть у двох-трьох реченнях про себе 🙂 

Дедлайн – 1 травня 2017 року


Майстерня відкритих даних

Запрошуємо журналістів, громадських активістів, представників громадських організацій та аналітичних центрів, що працюють з відкритими даними, на воркшоп “Майстерня відкритих даних”, присвячений вирішенню проблем, що виникають під час збирання, обробки, аналізу та візуалізації даних.

Подія відбудеться у середу 10 травня, з 18:00 по 20:00, у місті Києві. Детальну адресу буде повідомлено згодом. 

Якщо Ви працюєте із відкритими даними та маєте труднощі з їх скрейпінгом, очищенням, аналізом та/чи візуалізацією, ми покажемо Вам можливі шляхи вирішення проблем, з якими Ви зіштовхуєтеся.

Надавати методологічну підтримку учасникам будуть такі експерти:

Анатолій Бондаренко, керівник напрямку “Журналістика даних” сайту Texty.org.ua

Андрій Газін, аналітик, дослідник відкритих даних, журналіст даних

Владислав Герасименко, аналітик даних сайту Texty.org.ua

Для участі у воркшопі, необхідно до 24 квітня 2017 р. заповнити аплікаційну форму за посиланням: https://goo.gl/UvTcZP. Участь у події є безкоштовною та відбувається на конкурсній основі, оскільки кількість місць є обмеженою. 

Версія для друку