Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Переселенці: Крим – це Україна

30 Квітня 2015 • 14:37

Кіл-сть переглядів: 1 042

Окупація Криму змусила багатьох українців залишити свої домівки і переїхати у мирні регіони України. Вони зіткнулися з безліччю проблем. Основні з них – житлове питання і працевлаштування.

 

Одразу після масового переселення людей з Криму при Житомирській облдержадміністрації був створений регіональний координаційний штаб допомоги переселенцям, де фахівці надають консультації з будь-яких питань. Для внутрішньо переміщених осіб створена дорожня карта з контактами відповідних установ і організацій. На Житомирщині розроблена та діє Програма соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованої території, районів проведення антитерористичної операції. До допомоги переселенцям залучаються не лише державні установи, а й громадські об’єднання та благодійні організації.

 

Частина переселенців із Криму, що приїхали до Житомира, оселилися у рідних, інші скористалися тимчасовим житлом у готелі «Житомир», «Спортивному». З працевлаштуванням, звичайно, є проблеми, але хто хоче працювати, вже знайшли собі роботу.

 

Родина Семенових – чоловік, дружина і син – приїхала до Житомира рік тому. Кажуть, що їм пропонували тимчасове житло і вони скористалися б ним, але у Житомирі живуть родичі. Планують продати квартиру в Криму і оселитися у нашому місті постійно. Чоловік з дружиною – пенсіонери, проблем з переоформленням пенсій не було, соціальні виплати також отримують без проблем. Олена планує працювати, каже, що роботу у Житомирі при бажанні знайти можна. Сину щодо пошуку роботи держслужбовця допомогли у штабі для переселенців.

 

Переселенка з Криму Олена Коваленко займається у Житомирі активною громадською діяльністю. Вона й досі впевнена: Крим – це Україна. Активістка очолює громадську організацію «Правозахисна організація «Громадське суспільство майбутнього», до якої залучила 14 людей. Деякий час надавала юридичні консультації переселенцям у штабі при облдержадміністрації. Проблем з отриманням соціальних допомог не було, поки що в пошуках роботи. Каже, що житомиряни вразили її своєю гостинністю і чуйністю.

 

Переселенці мають до держави головне прохання – не забувати про Крим. Їм приємно бачити плакати «Крим – це Україна», це дуже тішить. А ще вони дуже хвилюються за українців у Криму, які зараз у складному становищі.

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку