Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Що допоможе уберегтися від ботулізму

16 Травня 2016 • 11:12

Кіл-сть переглядів: 616

У зв’язку з тим, що на Житомирщині 09.05.2016 року зафіксовано летальний випадок від ботулізму (від ймовірного вживання м’ясного консервованого паштету домашнього виготовлення), звертаємо увагу на правила, які допоможуть Вам уберегтися від гострої токсикоінфекції.

Уражена токсином продукція не має видимих ознак, тому розпізнати зіпсований продукт дуже складно.

В жодному разі не вживайте їжу:

  • зі здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
  • з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
  • з банок, які зберігаються понад один рік.

Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.
Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.

У випадку появи симптомів ботулізму – негайно звертайтеся по медичну допомогу!

Довідково: Ботулізм – це отруєння організму, що викликається токсином ботуліну, який продукується бактерією Clostridium botulinum. Токсин ботуліну є найтоксичнішим з усіх відомих бактеріальних токсинів. Спори цих бактерій досить поширені в об’єктах навколишнього середовища, особливо в ґрунті, воді, рибі. Вони надзвичайно стійкі до факторів навколишнього середовища і витримують дію високих температур впродовж годин. Лише кип’ятіння сировини протягом 30 хвилин під тиском сприяє знищенню спор бактерій ботулізму та руйнуванню токсину. Особливістю бактерій ботулізму є те, що вони добре розвиваються і розмножуються в умовах відсутності кисню та низькому кислотному середовищі. Тобто консерви, особливо з низьким вмістом кислот, є дуже добрим середовищем їх існування.
Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Варто наголосити, що зараження від людини до людини не відбувається. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, головокружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.

Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому.

Версія для друку