Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирі обговорили реалізацію програми «Interreg Europe» громадами Житомирської області

25 Квітня 2024 • 16:06

Кіл-сть переглядів: 395

Сьогодні, 25 квітня, у Житомирі відбувся захід про реалізцію програми ЄС «InterregEurope/URBACT», організований Українським інститутом міжнародної політики спільно з Департаментом координації міжнародної технічної допомоги Секретаріату Кабінету міністрів України та за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

 

Участь у заході взяв заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський, представники профільних структурних підрозділів ОВА та громад області. Захід проходив під егідою Регіонального офісу міжнародного співробітництва при Житомирській ОВА.

 

Метою заходу стало вдосконалення регіональної політики шляхом нарощування кадрового та організаційного потенціалу органів влади.

 

Зокрема, учасники розглянули такі питання:

 

  • основні характеристики програми та можливості для потенційних учасників «Interreg Europe»;
  • приклади проектів «Interreg Europe», можливості для українських партнерів;
  • як «Interreg Europе» сприяє розвитку області? Поради потенційним учасникам: як шукати партнерів, як визначитися з темою проекту, які умови участі?
  • приклади проєктів «Interreg Europe», можливості для українських партнерів.
  • «Interreg Europe» — це програма Європейського Союзу, яка підтримує співпрацю між регіонами та містами Європи для покращення політик та практик у сфері місцевого самоврядування. Ця програма відкриває нові можливості для українських громад:
  • «Interreg Europe» сприяє налагодженню партнерських відносин з європейськими регіонами та містами, що дає можливість обмінюватися досвідом, знаннями та кращими практиками.

 

Програма надає доступ до передового європейського досвіду в різних сферах, таких як регіональний розвиток, місцеве самоврядування, екологія, енергетика, транспорт, освіта, культура тощо.

 

«Interreg Europe» підтримує проекти, спрямовані на розвиток цифрових технологій та послуг в регіонах. Цей напрямок є особливо актуальним для України в процесі відбудови та модернізації країни.

 

Програма сприяє впровадженню енергоефективних та екологічно чистих технологій, що може допомогти нам зменшити залежність від імпорту енергоносіїв та покращити стан довкілля.

 

Житомирщина вже розпочала робити перші кроки успішного використання цих можливостей — 19 з 66 громад (28%) Житомирської області вже зареєстровані на порталі «Interreg Europe». Це свідчення інтересу та активної позиції наших громад щодо участі в програмі.

 

Крім того, Житомирська політехніка демонструє високий рівень активності на сайті програми. Це підкреслює зацікавленість наших навчальних закладів у розвитку співпраці з Європейськими партнерами, а також напрацювання нових зв’язків з провідними інституціями.

 

Цього року до Критеріїв рейтингування вищих навчальних закладів (КРІ) буде додано новий ресурс – « Interreg Europe». Це відкриє нові перспективи для співпраці та розвитку наших університетів з європейськими партнерами.

 

Представники Агентства регіонального розвитку Житомирської області вже відвідали офлайн-заходи в Антверпені та успішно започаткували співпрацю з європейськими партнерами.

«Житомирщина не лише долучилася до програми “Interreg Europe”, але й активно використовує її потенціал для розвитку. “Interreg Europe” — це не просто програма, це — можливість для розвитку, співпраці та модернізації наших громад», — підкреслив Віктор Градівський.

Нагадаємо, що на початку квітня в рамках роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва у Звягелі відбулася виїзна нарада голів громад.

 

Версія для друку