Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Житомирській ОВА триває виставка рушників та писанок. ВІДЕО

17 Квітня 2023 • 16:20

Кіл-сть переглядів: 250

У приміщенні Житомирської обласної військової адміністрації триває виставка рушників майстринь Брусилівщини ХХ ст. – початку ХХІ ст. «Душі народної скарбниця».

 

На виставці представлено 72 роботи вишивальниць з  різних населених пунктів Брусилівської територіальної громади. Найстарішому рушнику 100 років.

 

Усі рушники, які представлені на виставці, можна поділити на декілька видів:  так звані «правильні» рушники, в яких збережена давня традиція рушникарства, весільні рушники, рушники із зображенням букетів, текстові рушники, рушники з геометричними узорами та авторські рушники.

 

У травні виставка продовжить свою роботу в Житомирському обласному краєзнавчому музеї.

 

Також там представлені великодні композиції учасників XXIII обласної виставки-конкурсу «Великодні писанки». Окрім цього, є роботи  Всеукраїнського конкурсу з писанкарства, що проходив на базі обласного Центру дитячої та юнацької творчості.

 

Традиційні орнаменти, візерунки, притаманні поліській писанці, патріотична символіка  —юні писанкарі продемонстрували різноманіття українського писанкарства.

 

Більше про конкурс:

 

За умовами конкурсу кожен учасник надсилав великодню композицію, відео з презентацією своєї конкурсної роботи та процесом розпису писанок. Також конкурсанти виконували практичне завдання: протягом години відповідно до обраної номінації розписували писанку чи мальованку та надсилали фото роботи.

 

Переможців обирали у трьох вікових категоріях та у двох номінаціях — «Писанки» і «Мальованки».

 

Переглянути виставку можна у відеозаписі «Мистецькі атрибути Великодніх свят».

 

Версія для друку