Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Віталій Бунечко: За півтора року завдяки злагодженій командній роботі на Житомирщині висаджено понад 16 тисяч гектар лісу

12 Жовтня 2021 • 12:53

Кіл-сть переглядів: 654

Сьогодні, 12 жовтня, на Овруччині проходить престур “Уроки «чорного лиха». Що змінилося у лісах Житомирщини за 500 днів після пожеж”, до якого долучилися голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко, начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк, керівництво Коростенського району та Овруцької громади, лісівники області та засоби масової інформації.

«Овруччина – край мальовничої природи, який багатий на прекрасні лісові краєвиди. Але ще 540 днів тому тут вирувала вогняна стихія, яку на Житомирщині запам’ятали як «Чорне лихо» 2020 року», – сказав Віталій Бунечко.

У 2020 році на території області виникло понад 1500 пожеж на загальній площі понад 43 тисячі гектар. Ліквідація наймасштабнішої пожежі на території колишнього Овруцького району тривала більш як два тижні, і лише 4 травня її повністю було ліквідовано.

 

За інформацією Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, внаслідок цієї катастрофи пошкоджено лісових насаджень загальною площею 40,6 тисячі гектар лісу, а збитки від лісових пожеж у 2020 році склали рекордні 1,3 мільярда гривень.

«Протягом понад 500 днів, що минули, на оновлення матеріально-технічної бази лісових господарств області з різних джерел – державного, обласного бюджетів та коштів підприємств – було спрямовано 109 мільйонів гривень», – повідомив голова ОДА.

Як зазначив Віктор Сахнюк, підхід до виявлення та запобігання пожеж в області змінено докорінно: змінено планування лісових масивів, розчищено під’їзди до найбільш віддалених ділянок створено нові захисні мінералізовані смуги, пожежні водойми, впроваджено контроль за пожежною обстановкою у лісах за допомогою систем відеоспостереження з трьома рівнями контролю.

 

Також закуплено майже 300 одиниць техніки, яка використовується за призначенням та забезпечує ефективне збереження наших лісів. Це мотоцикли, трактори, легкові автомобілі, лісовози та інша необхідна техніка.

 

У підсумку: у 2021 році площа лісових пожеж на Житомирщині у 2021 році у порівнянні з минулим роком скоротилася у понад 2 тисячі разів – з 43 тисяч до 16,7 гектара. У 2020 році у лісах державних лісогосподарських підприємств облуправління виникло 503 випадки лісових пожеж, а у 2021 – 37 випадків.

«За півтора року завдяки злагодженій командній роботі висаджено понад 16 тисяч гектар. До кінця року заплановано провести лісовідновлення ще на площі 190 га. Важливо, що весною лісівники Житомирщини стали абсолютними рекордсменами масштабної акції з озеленення – за один день державними лісогосподарськими підприємствами було висаджено майже 1 млн дерев. Допомагати лісівникам долучилося понад 2,5 тисячі наших громадян», – наголосив Віталій Бунечко.

Нагадаємо, що лісівники Житомирщини активно долучаються до Всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом».

 

Версія для друку