Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Юрій Денисовець долучився до мітингу-реквієму до 140-річчя від дня народження митрополита Іларіона (Івана Огієнка)

15 Січня 2022 • 14:17

Кіл-сть переглядів: 378

Сьогодні, 15 січня, заступник голови Житомирської ОДА Юрій Денисовець взяв участь у мітингу-реквіємі до 140-річчя від дня народження митрополита Іларіона (Івана Огієнка). Також участь у заході взяли перший заступник голови Житомирської обласної ради Олег Дзюбенко, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, духовенства Житомирщини, керівництва Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка, громадськість та ЗМІ.

Мітинг-реквієм відбувся біля пам’ятника Івану Огієнку на вул. Михайлівській у Житомирі, під час якого учасники вшанували пам’ять видатного земляка покладанням квітів.

“Пам’ять про митрополита Іларіона та його справи в ім’я України будуть жити вічно, а ми у свою чергу маємо передавати своїм наступним поколінням надбання нашого земляка впродовж наступних сотень років,” — сказав Юрій Денисовець.

Нагадаємо, що 15 січня у Свято-Михайлівському кафедральному соборі м. Житомира відбувся захід з нагоди 140-річчя з Дня народження відомого українського церковного і громадського діяча, історика церкви, науковця митрополита Іларіона (Івана Огієнка).

 

Довідково. Іван Огієнко народився 15 січня 1882 року в Брусилові на Житомирщині. Він відомий як ініціатор створення Українського народного університету та Кам’янець-Подільського державного народного університету (зараз Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка), ректором якого він був. В уряді Директорії діяч перебував на посадах міністра освіти, міністра ісповідань, а потім – Головноуповноваженого уряду УНР.

 

Іван Огієнко також добре відомий своїми підручниками з української мови, працями про українську історію, культуру, релігію. Окрім того, саме він ініціював звернення до Вселенського патріарха про надання українській церкві автокефалії, що зібрало кілька тисяч підписів. Іван Огієнко також переклав Біблію українською мовою.

 

Рішенням восьмої сесії Житомирської обласної ради восьмого скликання від 16 грудня 2021 року 2022 рік оголошено в області роком Івана Огієнка.

 

Версія для друку