Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Додаток до розпорядження голови облдержадміністрації 03.08.2016 № 248

10 Серпня 2016 • 11:18

Кіл-сть переглядів: 116

РОЗПОДІЛ
обов’язків між головою, першим заступником,
заступниками голови обласної державної адміністрації

Голова обласної державної адміністрації
МАШКОВСЬКИЙ Сергій Олександрович

 

Очолює обласну державну адміністрацію, здійснює керівництво її діяльністю, формує її склад. У межах бюджетних асигнувань, виділених на її утримання, визначає структуру облдержадміністрації.
Несе відповідальність за виконання покладених на обласну державну адміністрацію завдань і за здійснення нею своїх повноважень.
Організовує роботу обласної державної адміністрації щодо виконання та дотримання на території області положень Конституції України, законів України, указів і розпоряджень Президента України, постанов Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, інших актів законодавчої та виконавчої влади, забезпечення захисту прав та законних інтересів громадян і держави, комплексного соціально-економічного розвитку території та реалізації державної політики у визначених законодавством сферах управління.
Представляє обласну державну адміністрацію у відносинах з іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, політичними партіями, громадськими і релігійними організаціями, підприємствами, установами та організаціями, громадянами, іншими особами як в Україні, так і за її межами.
Забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної служби та з питань кадрової роботи.
Відповідно до статті 10 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», за погодженням з Кабінетом Міністрів України призначає на посади першого заступника, заступників голови облдержадміністрації.
Призначає та звільняє з посад керівників та заступників керівників департаментів, управлінь, інших структурних підрозділів обласної державної адміністрації у встановленому чинним законодавством порядку.
Призначає та звільняє з посад державних службовців апарату обласної державної адміністрації.
Погоджує в установленому порядку призначення на посади та звільнення з посад керівників не підпорядкованих облдержадміністрації установ, організацій, підприємств, що належать до сфери управління міністерств та інших центральних органів державної виконавчої влади, крім керівників установ, підприємств та організацій Служби безпеки України,
Збройних сил України, інших військових формувань.
Вносить подання Президентові України щодо звільнення та призначення на посади голів районних державних адміністрацій відповідно до чинного законодавства.
У межах своїх повноважень спрямовує діяльність районних державних адміністрацій та здійснює контроль за їх діяльністю.
Скасовує розпорядження голів районних державних адміністрацій, що суперечать Конституції та законам України, рішенням Конституційного суду України, актам Президента України, Кабінету Міністрів України, голови облдержадміністрації, а також міністерств, інших центральних органів виконавчої влади.
За наявності підстав, передбачених законодавством, порушує перед Кабінетом Міністрів України питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності голів районних державних адміністрацій.
За результатами роботи райдержадміністрацій вживає заходи щодо заохочення посадових осіб районних державних адміністрацій, відповідно до чинного законодавства.
Інформує Президента України, Кабінет Міністрів України та населення області про суспільно – політичне, соціально – економічне становище, екологічний стан у регіоні.
Організовує розроблення проектів бюджету та програм соціально-економічного розвитку області з урахуванням загальнодержавних інтересів і регіональних потреб, подає їх на розгляд обласної ради, організовує виконання бюджету та затверджених радою програм і щороку звітує перед нею про їх виконання. Звітує про використання коштів позабюджетних, цільових і валютних фондів.
Забезпечує реалізацію державної політики у правовій сфері, відповідає за взаємодію облдержадміністрації з правоохоронними, контролюючими, силовими структурами та судовою гілкою влади.
Забезпечує вжиття органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування заходів щодо боротьби зі злочинністю, корупцією, тероризмом, охорони громадського порядку, стану громадської безпеки.
Організовує комплексне вивчення криміногенної ситуації в області та забезпечує на цій основі проведення спільних заходів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів щодо підвищення ефективності боротьби зі злочинністю, корупцією, покращення стану дотримання законності та правопорядку, захисту конституційних прав, свобод та законних інтересів громадян у регіоні.
Організовує надання методичної та практичної допомоги райдержадміністраціям та органам місцевого самоврядування у питаннях взаємодії з органами влади.
У межах повноважень сприяє у діяльності митних і прикордонних служб щодо підтримання встановленого режиму на державному кордоні та створення належних умов для функціонування пунктів пропуску через державний кордон, у тому числі місцевих пунктів пропуску.

Забезпечує виконання та контроль нормативних актів з питань територіальної оборони.
Здійснює заходи в галузі оборонної роботи на території області, у тому числі в разі введення надзвичайного стану.
Забезпечує підготовку звернень до суду про визнання недійсними актів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, організацій, установ, які обмежують повноваження обласної державної адміністрації.
Забезпечує захист держави в судах.
Спрямовує роботу першого заступника, заступників голови облдержадміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації, голів райдержадміністрацій, міських, селищних і сільських голів, голів об’єднаних територіальних громад (за згодою) та виконавчих органів місцевих рад на здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади.
Утворює для сприяння у здійсненні повноважень обласною державною адміністрацією консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи, комітети, штаби, служби та комісії, члени яких виконують свої функції на громадських засадах, а також визначає їх завдання та затверджує персональний склад.
Забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони державної таємниці в апараті облдержадміністрації та здійснює державний контроль за дотриманням законодавства про державну таємницю на території області.
Здійснює безпосереднє керівництво в області мобілізаційною підготовкою відповідно до п. 9 ст. 4 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», територіальною підсистемою єдиної системи цивільного захисту населення країни.
Є розпорядником коштів облдержадміністрації. Видає в межах своїх повноважень розпорядження.

Забезпечує взаємодію з:

  • управлінням Служби безпеки України в області;
  • прокуратурою області;
  • головним управлінням Національної поліції в області;
  • територіальним управлінням Державної судової адміністрації України в області;
  • обласними судами;
  • командуванням високомобільних десантних військ Сухопутних військ Збройних сил України;
  • Житомирським військовим гарнізоном;
  • військовою прокуратурою Житомирського військового гарнізону;
  • обласним військовим комісаріатом;
  • підрозділами Збройних сил України та інших воєнізованих формувань 
  • (прикордонних військ України, внутрішніх військ Міністерства 
  • внутрішніх справ України, Національної гвардії України, управління податкової міліції);
  • головним управлінням державної фіскальної служби в області;
  • головним територіальним управлінням юстиції в області;
  • головним управлінням Державної фельд’єгерської служби України в області;
  • державною службою спецзв’язку в області;
  • Житомирським обласним відділенням спілки адвокатів України;
  • управлінням Державної пенітенціарної служби України в області;
  • управлінням Державної міграційної служби України в області;
  • управлінням Державної служби з надзвичайних ситуацій України в області;
  • державною фінансовою інспекцією в області;
  • Житомирською митницею Міндоходів в області.

 

 

Перший заступник голови обласної державної адміністрації
з питань економіки, фінансів, надзвичайних ситуацій,
цивільного захисту населення

ДМИТРЕНКО Геннадій Васильович

 

Виконує обов’язки голови облдержадміністрації у порядку, визначеному ч.3 ст.39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».
З метою вирішення на території області питань збалансованого економічного і соціального розвитку, визначення їх пріоритетів, проведення структурних змін, координує роботу структурних підрозділів облдержадміністрації.
Спрямовує роботу на реалізацію в області державної економічної та регіональної політики. Забезпечує розроблення стратегії розвитку області та регіонів.
Забезпечує розроблення обласних програм економічного і соціального розвитку та внесення пропозицій до проектів державних програм економічного і соціального розвитку України. Організовує виконання в області завдань, визначених відповідними програмами.
Готує пропозиції щодо розвитку і реформування економіки та вживає заходів щодо їх реалізації.
Забезпечує розроблення пріоритетних напрямів інноваційно-інвестиційної діяльності та здійснює заходи щодо розвитку пріоритетних територій, затвердження інвестиційних проектів і укладання контрактів з інвесторами, проведення аналізу соціально-економічних наслідків функціонування територій пріоритетного розвитку та підготовку пропозицій щодо вдосконалення інвестиційної діяльності на них.
Забезпечує реалізацію державної політики у сфері зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності.
Сприяє у розвитку міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків підприємств, установ та організацій, створенні міжнародних промислово-фінансових груп, спільних підприємств з іноземним капіталом, розвитку експортного потенціалу області, діяльності митних органів та прикордонних служб. Забезпечує участь у розробці проектів програм транскордонного співробітництва, контролює направлення їх центральним органам виконавчої влади, відповідальним за реалізацію державної політики у відповідній сфері. Контролює підготовку матеріалів з питань, що стосуються співробітництва області з іншими областями, країнами, бере участь у засіданнях робочих груп експертів та міжурядових комісій, делегацій області, що відряджаються за кордон.
Відповідає за організацію перебування в області зарубіжних делегацій та обласних делегацій за кордоном.
Уживає заходів до розширення міжрегіональних економічних зв’язків.
Забезпечує здійснення заходів щодо реалізації державної політики у сфері Європейської та Євроатлантичної інтеграції України.
Проводить аналіз результатів зовнішньоекономічної діяльності області та вносить пропозиції щодо дотримання суб’єктами підприємницької діяльності вимог законодавства та правил міжнародної торгівлі, стану соціально-економічного становища в області.
Організовує роботу щодо здійснення експортно-імпортних поставок, вирішує питання квотування, ліцензування та вивезення продукції за межі області та України, бартерного обміну.
Контролює дотримання в області державної фінансової політики.
Відповідає за реалізацію на території області державної фінансової та податкової політики.
Організовує роботу з формування обласного бюджету, підготовки пропозицій щодо фінансового забезпечення заходів соціально-економічного розвитку на території області, пропозицій і показників до органів державної виконавчої влади щодо складання проекту Державного бюджету України.
Забезпечує організацію виконання обласного бюджету та вносить пропозиції щодо змін в доходах і видатках обласного бюджету.
Вживає заходи щодо участі підприємств та організацій регіону (окрім підприємств агропромислового розвитку) у виставково – ярмаркових заходах України.
Сприяє у розвитку підприємництва на території області. Забезпечує розроблення разом із громадськими організаціями регіональних програм підтримки і розвитку підприємництва та проведення аналізу щодо їх виконання.
Забезпечує розроблення пропозицій щодо розвитку в області споживчого ринку, ринку послуг та формування їх інфраструктури, поліпшення організації та якості обслуговування населення підприємствами торгівлі, ресторанного господарства та побуту. Відповідає за реалізацію в області політики у сфері захисту прав споживачів.
Сприяє у реалізації державної політики у сфері розвитку економічної конкуренції та обмеження монополізму.
Забезпечує реалізацію державної цінової політики.
Сприяє у реалізації заходів щодо організації та виконання завдань територіальної оборони.
Організовує роботу з реалізації в області державної політики з питань оборонної роботи.
Організовує роботу з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та соціально-політичного характеру, залучає до цих робіт підприємства, установи, організації, незалежно від форм власності та підпорядкування, громадян.
Здійснює комплекс заходів щодо організованого вивезення населення з районів (місць), зон можливого впливу наслідків надзвичайних ситуацій і розміщення його у безпечних зонах (місцях) у разі виникнення безпосередньої загрози життю та заподіянню шкоди здоров’ю людей.
З питань, що належать до його компетенції, представляє інтереси області у Верховній Раді України, в Адміністрації Президента України та Кабінеті Міністрів України.
Спрямовує та контролює роботу: департаментів облдержадміністрації: фінансів; економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва; управління цивільного захисту населення облдержадміністрації.
Взаємодіє з: управлінням Національної поліції в області; управлянням Державної служби з надзвичайних ситуацій України в області (з питань ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру); головним управлінням Державної казначейської служби в області; головним управлінням Державної фіскальної служби в області; інспекцією з питань захисту прав споживачів в області; Житомирським державним центром науково – технічної і економічної інформації; Житомирською митницею Державної фіскальної служби в області; Житомирським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України; регіональним відділенням Фонду державного майна України по Житомирській області; державною фінансовою інспекцією в області; Житомирською торгово-промисловою палатою; управлінням Національного банку України в області, іншими установами банківської системи; ПАТ «Житомирголовпостач».
Очолює та забезпечує ефективну діяльність: робочих груп, комітетів, комісій, рад та інших дорадчих органів, визначених розпорядженнями голови обласної державної адміністрації.

 

 

Заступник голови обласної державної адміністрації
з питань децентралізації, промисловості, розвитку інфраструктури та туризму, транспорту, зв’язку, екології, будівництва, архітектури, житлово-комунального господарства, агропромислового розвитку та продовольства, організації роботи апарату облдержадміністрації, державної служби

ГУНДИЧ Ігор Петрович

 

Виконує обов’язки голови облдержадміністрації у порядку, визначеному ч.3 ст.39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».
Реалізує повноваження облдержадміністрації у питаннях децентралізації.
Контролює процес підготовки та внесення змін до перспективного плану об’єднання територій громад області.
Взаємодіє з органами місцевої та центральної влади в частині децентралізації повноважень.
Бере участь у підготовці висновків і пропозицій з питань адміністративно-територіального поділу.
Реалізує регіональну стратегію розвитку промисловості. Вирішує проблеми, пов’язані із забезпеченням стабільної роботи галузі.
Бере участь у визначенні напрямів та здійсненні поетапної приватизації і роздержавлення підприємств закріплених галузей.
Аналізує роботу підприємств машинобудування та металообробки, приладобудування, хімічної, целюлозно-паперової, склоробної, фарфоро-фаянсової, легкої і місцевої промисловості, з видобування бурого вугілля та торфу.
Забезпечує впровадження державної політики серед підприємств і організацій транспорту, електро – та поштового зв’язку, сприяє у збалансованому їх розвитку в області.
Організовує роботу щодо складання необхідних балансів (попиту і пропозицій) на основні види промислової продукції.
Відає питаннями будівництва та архітектури, діяльності будівельних підприємств, спорудження житла соціального призначення та для громадян, відселених із зон радіоактивного забруднення, молодіжного будівництва, а також будівництва, яке здійснюється силами організацій АПК за рахунок державних капіталовкладень. Організовує виконання програм газифікації населених пунктів області. Узгоджує програми будівництва в розрізі замовників, підрядників та джерел фінансування.
Здійснює контроль за використанням капіталовкладень підприємствами і організаціями, що будують житло соціального призначення, відомчого житла, а також для громадян, відселених із зон радіоактивного забруднення, дотриманням законодавства з розподілу житла, роботою комісій по введенню в експлуатацію спорудженого житла та об’єктів соціально-культурного призначення. Забезпечує здійснення передбачених законодавством заходів щодо поліпшення житлових умов пільговій категорії громадян на території міст і селищ області.
Забезпечує розроблення та здійснення заходів щодо економного витрачання енергоносіїв, проведення своєчасних розрахунків за спожиті електроенергію, природний газ, інші енергоносії, запровадження енергозберігаючих технологій, впровадження високоточних приладів обліку енергоносіїв підприємствами житлово-комунального господарства.
Організовує роботу щодо складання необхідних балансів (попиту і пропозицій) на основні види паливно-енергетичних ресурсів.
У межах повноважень вирішує проблеми підприємств житлово-комунального господарства області. Залучає на договірних засадах підприємства, установи, організації до участі в розвитку житлово-комунального господарства. Опрацьовує питання щодо реформування підприємств житлово-комунального господарства та їх демонополізації, запровадження в побут приладів обліку споживання електроенергії, газу, води та теплової енергії. Сприяє у розширенні зв’язків та налагодженні ділового партнерства між підприємствами області, України, зарубіжними партнерами з питань реформування житлово-комунального господарства.
Здійснює контроль за організацією та якістю обслуговування населення підприємствами, установами та організаціями житлово-комунального господарства, а також за технічним станом, використанням і утриманням житла. Вживає заходи з розширення та зміцнення матеріально-технічної бази об’єктів комунального господарства.
Реалізує загальнодержавну політику експертизи проектів містобудування, відповідно до законодавства питання охорони, реєстрації та використання пам’яток архітектури і містобудування.
Організовує взаємодію землевпорядних органів, готує пропозиції про вилучення та надання земельних ділянок, використання коштів, що надходять у порядку відшкодування заподіяних при цьому втрат сільськогосподарського виробництва, ведення земельно-кадастрової документації, вирішення питань землеустрою та моніторингу земель, земельні спори у випадках, передбачених законодавством.
Вносить пропозиції щодо розміщення, спеціалізації і розвитку сільськогосподарських підприємств та організацій.
Сприяє у розвитку особистих господарств населення, фермерства, малого бізнесу, прогресивних форм організації виробництва, запровадженні пайової форми власності у галузях, віднесених до його відання.
Відає питаннями благоустрою і санітарного стану міст, райцентрів та населених пунктів області. Вносить пропозиції щодо оптимізації правил користування водозабірними спорудами, призначеними для задоволення питних, побутових та інших потреб населення, зон санітарної охорони джерел водопостачання, обмеження або заборони використання підприємствами питної води у промислових потребах, використання та буріння артезіанських свердловин.
Організовує виконання програм та заходів природоохоронного спрямування. Здійснює контроль за збиранням та переробленням побутових відходів, вирішує питання організації територій та об’єктів
природно-заповідного фонду місцевого значення.
Сприяє у розвитку мінерально-сировинної бази та координації роботи підприємств і організацій, які займаються геологорозвідувальними роботами, видобуванням і обробленням природного каменю, видобуванням і збагаченням нерудних корисних копалин, виробництвом щебеневої продукції на території області.
Відає питаннями будівництва, ремонту та утримання шляхів державного і місцевого значення, діяльності служби автомобільних доріг в Житомирській області, шляхобудівельних організацій та шляхопроектних установ.
Бере участь у реформуванні підвідомчих підприємств при банкрутстві та сприяє у їх реструктуризації і, за необхідності, перепрофілюванні.
Забезпечує створення сприятливих умов для відродження і розвитку туризму в області.
Забезпечує організацію проведення засідань колегії обласної державної адміністрації, а також нарад за участю голови облдержадміністрації, проведення заходів в області, спрямованих на збереження національних архівних цінностей України.
Організовує роботу апарату обласної державної адміністрації відповідно до вимог Регламенту обласної державної адміністрації та Положення про апарат обласної державної адміністрації. Відає питаннями організаційної роботи, дотримання законодавства з кадрової політики та державної служби. Здійснює правове, організаційне, матеріально – технічне, інше забезпечення його діяльності. За погодженням з головою облдержадміністрації організовує фінансово-господарське забезпечення апарату обласної державної адміністрації з правом першого підпису на фінансових і банківських документах. Укладає договори з питань матеріально-технічного і фінансово-господарського забезпечення апарату обласної державної адміністрації. Забезпечує реалізацію державної політики в частині створення та удосконалення системи управління, архівної справи, органів статистики в області.
Забезпечує реалізацію кадрової політики в області, здійснення організаційно-процедурних питань діяльності обласної державної адміністрації. Координує діяльність апарату облдержадміністрації. Здійснює роботу з оптимізації структури та функціональних обов’язків працівників апарату обласної державної адміністрації, підпорядкованих структурних підрозділів.
Надає голові обласної державної адміністрації пропозиції щодо призначення на посади заступників голів районних державних адміністрацій, керівників департаментів, управлінь, інших структурних підрозділів обласної державної адміністрації відповідно до чинного законодавства.
Призначає на посади і звільняє з посад своїм наказом працівників апарату обласної державної адміністрації, які не є державними службовцями, у встановленому чинним законодавством порядку.
Організовує проведення спеціальної перевірки та перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади» відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави в обласній державній адміністрації категорії «Б», та підписує відповідні запити до органів, що проводять зазначені перевірки.
Видає накази з питань діяльності апарату обласної державної адміністрації, у тому числі про надання відпусток, інші кадрові питання (крім випадків, визначених чинним законодавством та цим розподілом).
Контролює питання організаційної роботи, проведення перевірок щодо дотримання на території області вимог Конституції та законів України, указів і розпоряджень Президента України, постанов Кабінету Міністрів України, розпоряджень голови обласної державної адміністрації, виданих у межах його повноважень, райдержадміністраціями та міськвиконкомами, керівниками підприємств, установ та організацій, одержання від них інформації з цих питань.
Відповідно до чинного законодавства організовує матеріально-технічне забезпечення проведення в області виборів Президента України, народних депутатів України, міських, селищних, сільських голів, голів об’єднаних територіальних громад, депутатів місцевих рад, депутатів об’єднаних територіальних громад, референдумів.
Забезпечує функціонування системи управління якістю в органах виконавчої влади області.
Спільно з іншими підрозділами обласної державної адміністрації бере участь у проведенні аналізу суспільно-політичного, соціально-економічного становища в області, підготовці пропозицій із цих питань голові обласної державної адміністрації.
Відповідає за своєчасне проходження та доведення до виконавців розпорядчих документів органів влади вищого рівня, обласної ради та обласної державної адміністрації, стан діловодства та контролю за виконанням документів. Відає питаннями навчання та підвищення кваліфікації працівників обласної та районних державних адміністрацій, їх структурних підрозділів, органів місцевого самоврядування.
Забезпечує інформування Кабінету Міністрів України про діяльність обласної державної адміністрації, стан фактичного виконання прийнятих рішень та виданих розпоряджень, підготовку звітів про стан соціально-економічного розвитку області, паспорта області та інших розпорядчих документів.
Забезпечує належний розгляд звернень громадян, перевірку стану цієї роботи в органах виконавчої влади, на підприємствах, в установах та організаціях, контроль за дотриманням вимог Закону України «Про звернення громадян», нормативно-правових актів Президента України та Уряду, розпоряджень голови обласної державної адміністрації з питань роботи зі зверненнями громадян, проведення аналізу стану цієї роботи та внесення відповідних пропозицій голові обласної державної адміністрації щодо її вдосконалення.
Спрямовує діяльність районних державних адміністрацій на організацію роботи апаратів, забезпечує проведення аналізу розпоряджень голів районних державних адміністрацій, наказів керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації, а також рішень рад, виконавчих комітетів, актів підприємств (об’єднань), організацій і установ на їх відповідність чинному законодавству.
Організовує роботу зі створення умов для стимулювання інноваційної діяльності та забезпечує реалізацію державної політики з питань інформатизації в апараті обласної державної адміністрації, районних державних адміністраціях, міськвиконкомах (міст обласного значення).
Уживає заходів до утримання в належному стані, готовності до роботи системи управління баз даних, локальної обчислювальної системи та зв’язку апарату облдержадміністрації.
Забезпечує програмно-технічну підтримку веб-сайту обласної державної адміністрації у мережі Інтернет.
Координує заходи щодо дотримання нормативно-правових актів з питань режимно-секретної роботи в діяльності обласної державної адміністрації. Забезпечує контроль за станом додержання законодавства про державну таємницю в органах виконавчої влади області.
Вживає заходи щодо реалізації в області державної політики з питань забезпечення законності, правопорядку, оборонної роботи та мобілізаційної підготовки.
Організовує узгоджене та послідовне здійснення заходів з питань реформування державної служби, запобігання та виявлення корупції в апараті, структурних підрозділах обласної державної адміністрації, районних державних адміністраціях.
Забезпечує організацію розроблення і подання голові обласної державної адміністрації проектів планів роботи обласної державної адміністрації.
Організовує роботу з підготовки аналітичних, довідкових та інших матеріалів з організаційних і кадрових питань для розгляду головою обласної державної адміністрації.
Відає питанням щодо вдосконалення системи контролю та посилення виконавської дисципліни в обласній державній адміністрації та її структурних підрозділах. Контролює виконання структурними підрозділами обласної державної адміністрації, районними державними адміністраціями нормативно-правових актів органів влади вищого рівня, розпоряджень та доручень голови облдержадміністрації.
У межах і порядку, визначених чинним законодавством, сприяє у роботі з питань створення, ведення Державного реєстру виборців в області.
Спрямовує та контролює роботу: департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації, управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, промисловості, розвитку інфраструктури та туризму облдержадміністрації, екології та природних ресурсів облдержадміністрації (у частині охорони навколишнього середовища), Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій обласної державної адміністрації та обласної ради.

Спрямовує та контролює роботу відділів апарату обласної державної адміністрації: організаційного, юридичного, діловодства та документообігу, кадрової роботи, роботи зі зверненнями громадян, адміністрування Державного реєстру виборців, фінансового забезпечення, інформаційних технологій, з питань державних закупівель та господарського забезпечення; сектору контролю, сектору мобілізаційної роботи; головного спеціаліста з питань режимно-секретної роботи; головного спеціаліста з питань запобігання та виявлення корупції; головного спеціаліста з питань взаємодії з правоохоронними органами; радників і консультантів.
Забезпечує взаємодію з: державною екологічною інспекцією в області; головним територіальним управлінням юстиції в області (з питань державної реєстрації розпоряджень голови обласної державної адміністрації та з питань антикорупційної політики); регіональним управлінням спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»; головним управлінням ветеринарної медицини в області; Житомирським обласним управлінням водних ресурсів; Житомирським обласним управлінням лісового та мисливського господарства; Житомирським комунальним агролісогосподарським підприємством «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради; Житомирським регіональним відділенням аграрного Фонду України; державною інспекцією сільського господарства в області; фітосанітарною інспекцією в області; підприємствами ДАК «Хліб України», розташованих на території області; державним агентством резерву України «Укрспирт» Мінагрополітики та продовольства України; управлінням державної служби Головдержслужби України в області; головним управлінням статистики в області; державною установою «Житомирський обласний контактний центр»; управлінням Держпраці в області; Житомирською філією ПАТ «Укртелеком»; Житомирською дирекцією УДППЗ «Укрпошта»; службою автомобільних доріг в області; ДП «Житомирський облавтодор»; ПАТ «Енергопостачальна компанія «Житомиробленерго»; ПАТ по газопостачанню та газифікації «Житомиргаз»; КП «Житомиртеплокомуненерго»; спілкою споживчих товариств Житомирської області; ДП «Житомирський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації»; регіональним відділенням Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад; регіональним відділенням асоціації міст України, Офісом реформ у Житомирській області.
Очолює та забезпечує ефективну діяльність: робочих груп, комітетів, комісій, рад та інших дорадчих органів, визначених розпорядженнями голови обласної державної адміністрації.

 

 

Заступник голови обласної державної адміністрації
з питань гуманітарної політики,
соціального захисту населення, архівної справи

ЛАГУТА Ярослав Миколайович

 

Виконує обов’язки голови облдержадміністрації у порядку, визначеному ч.3 ст.39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».
Забезпечує реалізацію державної політики в галузях соціального забезпечення, соціального захисту і зайнятості населення, сім’ї, дітей та молоді, фізкультури і спорту, материнства та дитинства, праці та заробітної плати, освіти, науки, охорони здоров’я, культури, національностей та релігій, фармацевтичної діяльності та санітарно-епідеміологічного благополуччя населення в області, інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, розвитку інформаційної і видавничої сфер.
Забезпечує організацію здійснення на території області заходів щодо дотримання державних стандартів у сфері зайнятості населення, соціальної захищеності населення від безробіття, сприяння у працевлаштуванні вивільнених працівників, зокрема професійної орієнтації та професійного навчання.
Забезпечує організацію роботи з реалізації державних гарантій у сфері праці, виконання на території області заходів щодо соціального захисту працюючих, зайнятих на роботах з шкідливими умовами праці на підприємствах, в установах та організаціях якісного проведення атестації робочих місць.
Бере участь у веденні колективних переговорів та в укладанні територіальних тарифних угод, вирішенні спільно із відділенням Національної служби посередництва і примирення в області колективних трудових спорів (конфліктів).
Сприяє у створенні умов для доступності всіх освітніх та медичних послуг.
Забезпечує створення умов для розвитку соціальної та ринкової інфраструктури в галузях освіти, охорони здоров’я, організації їх матеріально-технічного забезпечення.
Забезпечує організацію роботи із соціального забезпечення, соціального захисту соціально незахищених верств населення, правильності і своєчасності призначення й виплати державних пенсій та допомоги, надання адресної соціальної допомоги, підтримки, призначення та виплати компенсацій соціального спрямування.
Забезпечує організацію роботи зі створення, розвитку мережі та матеріально-технічної бази закладів соціального захисту населення, підвищення рівня і якості обслуговування в них.
Організовує контроль за санітарно-епідеміологічним станом навколишнього середовища, додержанням правил санітарної охорони, здійсненням заходів щодо запобігання інфекційним захворюванням, епідеміям та їх ліквідації, наданням пільг і допомоги, пов’язаних з охороною материнства та дитинства, багатодітним сім’ям, дітям, які опинилися у складних і надзвичайних ситуаціях, роботою медико-санітарної експертизи.
Здійснює загальне керівництво закладами науки, освіти, охорони здоров’я, культури, фізкультури і спорту, оздоровлення та відпочинку, що належать до сфери управління обласної державної адміністрації.
Сприяє у соціальному становленні та розвитку молоді, реалізації гендерної політики, пропагуванню здорового способу життя, сімейних цінностей, забезпеченні соціального і правового захисту сімей, створенні умов для підтримки сімей різних категорій.
Забезпечує здійснення заходів щодо захисту прав, свобод, і законних інтересів дітей, сприяння у їх фізичному, духовному та інтелектуальному розвиткові, вирішення питань соціального захисту дітей та організації роботи із запобігання дитячій бездоглядності, безпритульності та вчиненню дітьми правопорушень.
Організовує здійснення на території області контролю за умовами утримання і виховання дітей у закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, спеціальних установах і закладах соціального захисту для дітей, будинках сімейного типу тощо.
Забезпечує в межах повноважень здійснення заходів, спрямованих на організацію оздоровлення, відпочинку та дозвілля дітей і молоді в області.
Сприяє у розвитку олімпійського, паралімпійського та дефлімпійського руху, видів спорту, визнаних в Україні, діяльності федерацій з видів спорту, фізкультурно-спортивних товариств, інших громадських організацій у проведенні ними роботи з питань фізичної культури та спорту, міжнародному співробітництві з питань фізичної культури та спорту.
Забезпечує реалізацію державної політики з питань нагородження, виконання Закону України «Про державні нагороди України», вносить пропозиції щодо встановлення державних нагород, удосконалення нагородного законодавства.
Взаємодіє з органами державної влади, підприємствами, установами, організаціями у питаннях архівної справи і діловодства відповідно до чинного законодавства.
Організовує роботу із внесення до Національного архівного фонду архівних документів.
Забезпечує виконання законодавства щодо свободи совісті і слова, світогляду та віросповідання, захисту моралі, культури, охорони культурної спадщини, національної музейної політики, бібліотечної та видавничої справи в області.
Забезпечує виконання заходів з охорони, реставрації і використання пам’яток історії та культури, архітектури і містобудування, паркових та історико-культурних ландшафтів.
Сприяє у створенні умов для реалізації прав громадян на свободу літературної та художньої творчості, доступності всіх видів культурних послуг.
Забезпечує створення сприятливих умов для відродження і розвитку народознавства, національних духовних традицій, соціальної та ринкової інфраструктури в галузі культури області.
Організовує роботу з реалізації державної політики з питань міграції та біженців в області.
Сприяє у розвитку благодійної діяльності на території області.
Забезпечує взаємодію обласної державної адміністрації з політичними партіями і громадськими організаціями, сприяє у додержанні їх законних прав, організовує вивчення громадської думки.
Вирішує відповідно до чинного законодавства питання щодо вільного волевиявлення громадян, свободи інформації в області.
Забезпечує дотримання принципу гласності в діяльності обласної державної адміністрації, інформування з цього питання Кабінету Міністрів України.
Контролює діяльність щодо забезпечення доступу до публічної інформації в обласній та районних державних адміністраціях.
Забезпечує організацію роботи з питань правової освіти населення та надання безоплатної первинної правової допомоги.
Забезпечує здійснення заходів в області, спрямованих на збереження інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю.
Забезпечує проведення аналізу суспільно-політичного становища в області.
Організовує роботу засобів масової інформації та системи інформування населення з питань висвітлення основних напрямів внутрішньої і зовнішньої політики держави, діяльності Президента України, Кабінету Міністрів України, обласної державної адміністрації. Забезпечує підготовку відповідних узагальнених матеріалів, регулярне проведення навчань, семінарів для фахівців, які залучаються до роботи у сфері суспільно-політичних відносин.
Контролює здійснення координаційно-методичних функцій за наданням установлених пільг та здійсненням заходів щодо соціального захисту інвалідів, ветеранів війни та праці, одиноких непрацездатних громадян, жертв політичних репресій, депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну, дітей-сиріт, одиноких матерів, сімей загиблих військовослужбовців, багатодітних сімей, заходів щодо їх розміщення, працевлаштування, соціально-побутового і медичного обслуговування.
Взаємодіє з відповідними органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, командуванням військових частин Збройних сил України та інших військових формувань щодо організації шефських зв’язків.
У межах своїх повноважень забезпечує дотримання законодавства щодо всебічного розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, інших мов національних меншин.
Забезпечує у межах повноважень виконання положень Конституції і законів України щодо захисту прав національних меншин, свободи совісті та релігійних організацій, сприяє у реалізації завдань з питань мовної політики етнонаціональної культури та релігійної самобутності національних меншин.
Забезпечує виконання законодавства стосовно прав, соціальних гарантій, пільг військовослужбовців, звільнених з військової служби, органів внутрішніх справ, членів їх сімей, а також учасників бойових дій, сімей загиблих.
Сприяє у вирішенні проблем соціальної, професійної адаптації військовослужбовців, які підлягають звільненню у запас у зв’язку з реформуванням Збройних сил України.
У межах компетенції здійснює контроль за дотриманням Закону України «Про загальний військовий обов’язок і військову службу».
Сприяє у підготовці молоді до військової служби, проведенні призову громадян на військову службу.
Проводить державну політику у сфері пенсійного забезпечення та соціального страхування, контролює на регіональному рівні питання збирання та акумулювання коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій та інших соціальних виплат, що здійснюються з коштів Пенсійного фонду України, ефективного використання коштів, сприяє головному управлінню Пенсійного фонду України в області у здійсненні в межах своєї компетенції контрольних функцій, в удосконаленні методів фінансового планування, звітності та системи контролю за витрачанням коштів фонду.
Забезпечує здійснення на території області заходів щодо ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Узгоджує ці питання із першим заступником голови облдержадміністрації, керівниками департаментів та управлінь облдержадміністрації, головами райдержадміністрацій, міськими головами (за згодою).
Здійснює контроль за використанням державних коштів на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування із застосуванням дорогих медичних технологій онкологічних захворювань громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на радіологічний захист населення та екологічне оздоровлення територій, що зазнали радіологічного забруднення; надходженням та використанням коштів, передбачених на реалізацію Чорнобильської програми.
Відповідає за проведення заходів з питань конверсії військових об’єктів в області, передачі до комунальної власності місцевих рад відомчого житла тощо.
Вносить пропозиції облдержадміністрації про визначення для підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, квоти робочих місць для працевлаштування інвалідів, інших категорій осіб, які згідно із законодавством потребують соціального захисту.
Контролює відповідно до законодавства вирішення питань опіки і піклування, усиновлення, захисту прав та інтересів дітей.
Контролює питання організації харчування в навчально-виховних та лікувальних закладах, діяльності дитячих оздоровчих установ та закладів відпочинку, оздоровлення населення області. Спільно з іншими підрозділами обласної державної адміністрації бере участь у підготовці пропозицій з цих питань голові обласної державної адміністрації. Здійснює керівництво закладами зазначеної сфери, сприяє у їх матеріально-фінансовому забезпеченні.
Реалізує державну політику у сфері оплати праці, підвищення її рівня, забезпечення своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості.
Забезпечує здійснення передбачених законодавством заходів щодо поліпшення матеріально-побутових умов інвалідів, ветеранів війни та праці, одиноких громадян похилого віку.
Спрямовує та контролює роботу: департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації; управлінь облдержадміністрації: інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю; сім’ї, молоді та спорту, охорони здоров’я, освіти і науки; культури; служби у справах дітей; Державного архіву області.
Забезпечує взаємодію з: державною санітарно-епідеміологічною службою області; обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; головним управлінням Національної поліції в області (з питань профілактики дитячої злочинності); обласним військовим комісаріатом, Житомирським військовим гарнізоном, Північним регіональним управлінням Державної прикордонної служби України, Житомирським прикордонним загоном (в частині соціального захисту звільнених в запас військовослужбовців); управлінням Державної пенітенціарної служби України в області (в частині соціального захисту осіб, звільнених з місць позбавлення волі); відділенням Національної служби посередництва і примирення в області; управлінням Державної міграційної служби України в області (в частині з реалізації державної політики з питань міграції та біженців в області); головним управлінням Пенсійного фонду України в області; територіальною державною інспекцією з питань праці в області; обласним центром зайнятості; обласним центром по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат; обласним відділенням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; державною службою з лікарських засобів в області; обласною державною телерадіокомпанією; ПП «Житомироблдрукарня»; Федерацією профспілок області.
Очолює та забезпечує ефективну діяльність: робочих груп, комітетів, комісій, рад та інших дорадчих органів, визначених розпорядженнями голови обласної державної адміністрації.

  

 

Начальник організаційного відділу
апарату облдержадміністрації

О.С. Бабич
Версія для друку