Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

До старту Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» проведено засідання обласної координаційної ради, — Житомирська ОВА

25 Листопада 2022 • 15:52

Кіл-сть переглядів: 637

Сьогодні, 25 листопада, у приміщенні Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулося засідання обласної координаційної ради з питань сімейної, гендерної політики, протидії торгівлі людьми та домашньому насильству.

 

У засіданні взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення ОВА Олена Грищук, директор Житомирського обласного центру соціальних служб Ганна Антіпова, представники та спеціалісти фонду ООН, представники ГУНП у Житомирській області, РВА, територіальних громад Житомирщини, профільних структурних підрозділів ОВА, члени координаційної ради.

 

Учасники обговорили ряд важливих питань, зокрема:

 

ратифікація Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція);

 

моніторинг та оновлення/актуалізацію обласного та місцевих планів дій на виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека»;

 

створення робочої групи з питань координації гуманітарної відповіді на гендерно зумовлене насильство при обласній координаційній раді з питань сімейної, гендерної політики, протидії торгівлі людьми та домашньому насильству;

 

ключові пріоритети національного Сабкластеру з питань гендерно-зумовленого насильства на 2022/2023 роки з акцентом на посилення підтримки обласних органів влади у дотриманні найкращих міжнародних практик у сфері запобігання та протидії гендерно-зумовленого насильства;

 

діяльність спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та /або насильства за ознакою статі, посилення роботи у сфері протидії торгівлі людьми, вжиття дієвих заходів із виявлення осіб, постраждалих від торгівлі людьми;

 

активізація, інформаційно-просвітницька робота у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, проведення акції «16 днів проти насильства».

 

За результатами круглого столу підготовлено проєкт рішення для подальшого удосконалення та вирішення питань,обговорених під час засідання.

 

Довідково. 25 листопада стартує Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». У період цієї акції з 25 листопада по 10 грудня щорічно вся міжнародна спільнота: тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій із більш ніж 100 країн світу активізують свої зусилля заради об’єднуючої мети – збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства, про заходи безпеки та боротьби з таким негативним явищем, як домашнє насильство.

 

Щорічна акція «16 днів проти насильства» ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства у 1991 році. Власне тоді визначився зв’язок між насильством стосовно жінок та правами людей. Дати акції символічно наголошують на цьому зв’язку:

 

У цей шістнадцятиденний період входять й інші важливі для демократичної спільноти дати: Міжнародний день боротьби зі СНІДом, Міжнародний день боротьби з рабством, Міжнародний день інвалідів, Міжнародний день волонтера.

 

Україна приєдналася до акції «16 днів проти насильства» у 2001 році. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об’єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур.

 

Також працює Національна «гаряча лінія» для осіб, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі та стосовно дітей на базі Урядового контактного центру. Це дає змогу тисячам осіб, які страждають від домашнього насильства,  не замовчувати проблему, а звернутися за допомогою.

 

Сервіс доступний цілодобово за номером 15-47. Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними та конфіденційними.

 

Кроки, здійснені на шляху боротьби з домашнім насильством є важливими для українського суспільства.

 

 

Версія для друку