Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

ГЕРОЯМ СЛАВА! Керівництво Житомирської ОДА долучилося до заходів до Дня захисників і захисниць України. ФОТОРЕПОРТАЖ

14 Жовтня 2021 • 14:45

Кіл-сть переглядів: 442

Сьогодні, 14 жовтня, заступники голови Житомирської ОДА Олександр Федько та Юрій Денисовець взяли участь у заходах із нагоди відзначення Дня захисників і захисниць України. До урочистостей у Житомирі також долучилися голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко, Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та секретар міської ради Віктор Клімінський, народні депутати України та депутати обласної та міської рад, рідні загиблих учасників АТО/ООС, військовослужбовці ЗСУ та інших військових формувань, духовенство та громадськість.

 

Відзначення розпочали зі спільної поминальної молитви та покладання квітів до могил загиблих військових на Смолянському кладовищі, пам’ятного знаку “Братам, загиблим у Афгані”, меморіалу Героям Небесної Сотні на майдані імені С.П.Корольова, пам’ятника Олегу Ольжичу та могили учасників українських національно-визвольних змагань Омеляна Сеника та Миколи Сціборського.

 

Учасники заходу також оглянули виставку військової техніки та озброєння на майдані імені С.П.Корольова,  яка буде функціонувати протягом дня.

 

Після цього на майдані Перемоги відбулося урочисте відкриття пам᾽ятного знаку/композиції «Захисникам України у війні з російським агресором».

“Герої не вмирають! Слова величезної вдячності та низький уклін усім захисникам і захисницям України, які заради миру у нашій державі віддали найцінніше – життя. Ваш подвиг назавжди закарбувався в наших серцях. Ви – втілення відваги, мужності, незламності духу та справжнього патріотизму. Героям слава!”, – сказав під час відкриття пам᾽ятника Олександр Федько.

Композиція пам᾽ятного знаку складається з чотирьох гранітних стел та бронзових фігур: український військовий, волонтер, медпрацівниця та доброволець.

 

Як розповіла авторка проєкту Дарина Євпак, 20 сходинок композиції символізують шлях, яким бійці підійматимуться вгору. На кожній сходинці – напис місця бойових дій, де загинули військовослужбовці з Житомирщини. Шлях від сходинок до Сонця передають сірі гранітні вертикальні елементи, а Сонце – це те, до чого прагнуть українці – до цілісної України разом із Кримом та Донбасом.

 

Під час заходу представники духовенства провели освячення памятника, а учасники зібрання поклали квіти до нього та до стендів із фотографіями загиблих бійців.

 

Нагадаємо, що сьогодні у Житомирі проходить ряд тематичних заходів, із планом яких можна ознайомитися ТУТ.

 

Вітання голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка з Днем захисників та захисниць України читайте ТУТ.

 

З добіркою матеріалів Українського інституту національної пам’яті можна ознайомитися ТУТ.

 

Довідково. Над реалізацією проєкту «Захисникам України у війні з російським агресором» працював львівський скульптор Володимир Цісарук. Скульптури виконані із бронзи. Основна композиція – з граніту: габро і покостівка. Декоративні елементи – Сонце, Україна – з нержавіючої сталі.

 

 

Версія для друку