Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Огляд можливостей для представників громадськості. ГРАНТИ, ТРЕНІНГИ

08 Квітня 2016 • 10:08

Кіл-сть переглядів: 1 016

Запрошуємо до активності представників громадськості. До вашої уваги пропонуємо тижневий огляд актуальних семінарів, тренінгів, програм, грантів та конкурсів.

 

Тренінги, конкурси, навчання, семінари, стипендії

1. Конкурс серед журналістів «Велосипед як міський транспорт: виклики і перспективи для України»

 

Конкурс оголошується на найкращі опубліковані аналітичні статті, присвячені велосипеду як виду міського транспорту, практичним аспектам використання велосипеда в Україні, викликам і перспективам розбудови велоінфраструктури.

 

До участі в Конкурсі допускаються матеріали, які аналізують зусилля місцевих велоактивістів і влади, а також практичні наслідки використання велосипеда як міського виду транспорту на регіональному рівні в різних галузях: економіці, екології, безпеці дорожнього руху, урбаністиці тощо.

 

Матеріали можуть бути присвячені таким темам:

 

– проблеми, які може вирішити використання велосипеду як повсякденного транспорту (погані дороги, затори, безпека руху, деградація міського простору, брак пішохідних зон, загазованість повітря тощо);

 

– стан роботи місцевих велоактивістів і влади у сфері розбудови велоінфраструктури і популяризації велосипеда (зокрема, аналіз створених велоконцепцій, ступінь їх впровадження);

 

– перепони для розвитку велоруху в Україні (автомобілецентричність транспортної політики, стереотипи людей щодо велосипеда, невідповідність норм будівництва велоінфраструктури тощо).

 

Конкурс оголошується в п’ятьох регіонах України і триватиме з 1 квітня до 20 травня.

 

Переможець у кожному з регіонів отримає приз за найкращу статтю в розмірі 2 000 грн.

 

Оголошення переможців відбудеться до 16 червня, в рамках всеукраїнського Дня «Велосипедом на роботу».

 

Конкурс реалізується за підтримки Представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

 

Дедлайн подачі заявки 20 травня 2016 р.

 

Веб-посилання http://velotransport.info/?p=5590

 

2. Освітній практичний проект в Харкові «Від першої особи: Пам’ять. Голос. Діалог»

 

«Від першої особи: Пам’ять. Голос. Діалог» – це освітній і практичний проект, покликаний посилити роль культурних інституцій і медіа у висвітленні питань дискримінацій різного штибу, нетерпимості, сприяти подоланню стереотипного мислення через культурні практики та критичні тексти. Проект реалізовується CSM / Фундацією Центр Сучасного Мистецтва та онлайн-журналом про сучасну культуру Korydor.

 

Харків – місто на кордоні воєнних дій. Про налагодження діалогу наразі ще не йдеться – досвід публічних дискусій у Харкові показує, що суспільство важко переживає й проживає суспільно-політичні реалії. Цьому можуть зарадити культурні медіа та мистецькі практики, які працюють із дражливими темами та надають можливість нетравматичного досвіду, але водночас спонукають критично осмислювати ситуацію, у якій опиняється сучасна людина. Як із актуальними темами можуть працювати журналісти, редакторки, культурні активісти й менеджерки, як вони можуть залучати аудиторію до співтворення конструктивного поля, де народжуються нові смисли й рішення? Про це йтиметься під час двох освітніх програм – весняної школи культурних практик «Пам’ять» та школи культурної журналістики «Голос», які відбудуться в Харкові з 10 по 15 травня.

 

Обидві школи працюють із замовчуваними темами, проблемами виключених спільнот, питаннями самоцензури в культурі й медіа, потенціалом публічної історії для культурних проектів. Також у Харкові відбудеться цикл відкритих лекцій «Діалог» для всіх зацікавлених мешканців міста. По закінченні шкіл учасники й учасниці матимуть змогу реалізувати найцікавіші ідеї культурних та журналістських проектів.

 

Open call на участь в обох весняних школах триває до 15 квітня 2016. Участь у проекті – безкоштовна. Організатори забезпечують проживання, харчування і проїзд до Харкова.

 

Дізнатися більше про школу культурних практик: http://goo.gl/To8aeU

 

Дізнатися більше про школу культурної журналістики: http://goo.gl/gKe2YW

 

Із питаннями звертайтеся за тел. 044 501 94 61 або info@csmart.org.ua

 

Дедлайн подачі заявки15 квітня 2016 р.

 

3. Всеукраїнська весняна школа «Від конфлікту до злагоди: альтернативні методи вирішення конфліктів»

 

Школа є всеукраїнським заходом, спрямованим на обговорення актуальних питань мирного врегулювання конфліктних ситуацій, з якими ми стикаємось в повсякденному житті.

 

Формат заходу: Протягом чотирьох днів (з четверга по неділю включно) учасники отримають теоретичні знання щодо стадій проведення переговорів, підготовки до ефективних переговорів, правильності аналізу ситуації перед участю в переговорах, особливості медіації.

 

Практична складова школи буде присвячена безпосередній участі в ситуативних завданнях, де учасники зможуть безпосередньо імплементувати на практиці отримані знання.

 

Кількість місць обмежена – всього 30 учасників.

 

Реєстрація для участі в школі за посиланням: https://docs.google.com/forms/d/1n4caqxkqRgzgYLUZN1LUvNhJRj_0dDTP_11t80pREG8/viewform?c=0&w=1

 

Організатори забезпечують проживання.

 

Дедлайн подачі заявки 20 квітня 2016 р

 

4. Cерія тренінгів щодо посилення спроможності громадських інституцій впливати на владу

 

Запрошуємо на серію тренінгів щодо посилення спроможності громадських інституцій впливати на владу.

 

На тренінгу будемо радитися та дискутувати щодо таких питань:

 

1) як розвивати самоорганізацію громадян і впливати на рішення місцевої влади, як і для чого сприяти реформі децентралізації;

 

2) як змінюється діяльність місцевого самоврядування в умовах децентралізації, як сприяти організації надання адміністративних послуг у громадах;

 

3) які зміни нас чекають в організації районного рівня публічної влади, як моніторити діяльність поліції та державних інспекцій і впливати на їх реформування;

 

4) як моніторити діяльність судів і прокуратури та сприяти їх реформуванню;

 

5) як знаходити корупціогенні фактори в актах органів місцевого самоврядування та попереджати корупцію в їх діяльності.

 

Перший тренінг відбудеться у Львові 15-17 квітня 2016 року та зорієнтований на учасників зі Львова, Луцька, Рівного, Тернополя, Івано-Франківська, Чернівців та Ужгорода/Мукачевого.

 

Хто може взяти участь?

 

Участь у заході можуть взяти представники громадських організацій та інші громадські активісти, які працюють у сфері посилення спроможності громадянського суспільства впливати на місцеву владу.

 

Для подання заявки на участь у тренінгу потрібно заповнити анкету за посиланням: http://goo.gl/forms/AegHwwpLOL.

 

Кінцева дата подання заявок – 11 квітня 2016 року, 23.00.

 

Участь у тренінгу є безкоштовною. Організатори оплачують проїзд, проживання та харчування учасників з інших міст.

 

5. Школа фінансової грамотності Фініст

 

Школа Фініст спільно з АБ «Укргазбанк» проводить заняття з фінансової грамотності, розвиваючи економічну культуру населення, що дозволить учасникам демонструвати конкурентоспроможність на ринку праці, користуватися соціальними ліфтами, правильно формулювати свої життєві пріоритети.

 

12 квітня в 19:00 за адресою вул. Еспланадна, 20, 6 поверх (Американські ради з міжнародної освіти) відбудеться другий семінар з циклу безкоштовних занять по фінансовій грамотності.

 

Спікер – Євген Володимирович Мецгер. Банкір, професіонал в області залучення і фінансування проектів. Директор департаменту малого та середнього бізнесу АБ «Укргазбанк».

 

Тема заняття – «Поки банки «шукають себе» – бізнес шукає банк».

 

У Вас буде можливість задати спікеру питання і отримати необхідну Вам інформацію.

 

Дата проведення 12 квітня 2016 р. Час події 19:00

 

Грантові програми

1. Український Жіночий Фонд

 

Український Жіночий Фонд оголошує конкурс на участь у щорічній програмі «Перший крок до успіху».

 

Мета програми полягає у підтримці молодих жінок і дівчат, які готові допомагати у розвитку своїх громад та України в цілому й вести за собою молодь.

 

До участі у цьогорічному конкурсі програми запрошуються молоді жінки і дівчата 18-23 років, які:

  • відчувають в собі лідерський потенціал та шукають можливості для особистісного розвитку;
  • занепокоєні проблемами своєї громади та мають ідеї, яким чином покращити ситуацію;
  • шукають початкову підтримку для реалізації соціального проекту в актуальній на сьогоднішній день сфері (розвиток громад, соціальна сфера, політика, журналістика, бізнес, екологія, ІТ-технології тощо).

Участь у програмі, включаючи проїзд, проживання та харчування, є безкоштовною для переможниць конкурсу. Для участі необхідно заповнити он-лайн анкету: https://docs.google.com/forms/d/1OedO8nFJEnf5CSZcBPspMzRV0c3bM0YCTD489V8o6R8/viewform

 

www.firststep.uwf.kiev.ua/

 

Deadline – 20 квітня 2016 року.

 

2. Програмна ініціатива «Демократична практика» оголошує конкурс «Розвиток місцевої демократії – важлива складова реформи місцевого самоврядування»

 

Мета конкурсу – посилення спроможності членів територіальних громад міст, сіл та селищ реалізовувати передбачені законодавством України форми безпосереднього народовладдя на місцевому рівні (ОСНи, загальні збори членів територіальних громад за місцем проживання, місцеві ініціативи, громадські слухання тощо) як важливої складової децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

 

Учасники конкурсу:

 

До участі у конкурсі запрошуються громадські організації, громадські спілки, органи самоорганізації населення та благодійні фонди, які мають:

  • статус неприбутковості та офіційно зареєстровані в Україні;
  • щонайменше трирічний досвід практичної роботи у сфері розвитку місцевої демократії;
  • спроможність впроваджувати грантові проекти та звітуватися за ними (включаючи фінансове звітування).

 

Вітається здійснення проектної діяльності у співпраці з органами місцевого самоврядування, коаліції з іншими громадськими організаціями, організаціями аналітичного, експертного спрямування, органами самоорганізації населення (у тому числі з інших адміністративно-територіальних одиниць України).

 

Перевагою будуть користуватися учасники конкурсу, які вже мають досвід успішного виконання у попередні роки проектів із розвитку місцевої демократії за підтримки МФВ.

 

Пріоритети конкурсу:

 

Проектна пропозиція має передбачати підтримку діяльності регіональних/місцевих Ресурсних центрів із питань розвитку місцевої демократії, на базі яких може здійснюватися наступна діяльність (наведений перелік не є вичерпним):

  • аналіз стану регламентації та розвитку форм місцевої демократії в межах обраної для діяльності Ресурсного центру території, в тому числі в контексті проведення децентралізації та реформи місцевого самоврядування, з метою виявлення прогалин у нормативній регламентації місцевої демократії;
  • розробка, публічне обговорення та лобіювання проектів місцевих нормативно-правових актів, які передбачатимуть покращення/створення умов для розвитку та реалізації форм місцевої демократії (статути територіальних громад, положення про певні форми місцевої демократії, зміни до них, цільові програми сприяння розвитку громадянського суспільства тощо);
  • надання зацікавленим членам територіальних громад, ініціативним групам, інститутам громадянського суспільства правової допомоги, консультативних, інформаційних, методичних, організаційних та інших видів послуг у процесі реалізації ними передбачених законодавством України форм безпосереднього народовладдя на місцевому рівні, в т.ч. при взаємодії із органами місцевого самоврядування та їх посадовими особами, правоохоронними органами, судовими органами тощо;
  • допомога із самоорганізацією та залученням до активного громадського життя внутрішньо переміщених осіб відповідних територіальних громад;
  • навчання членів територіальних громад використанню інструментів місцевої демократії (зокрема, щодо відстоювання прав на їх застосування), громадського контролю і т.д.;
  • сприяння розвитку ОСНів та місцевих ініціатив, особливо на рівні сіл/селищ у контексті проведення адміністративно-територіальної реформи та практичної реалізації положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», зокрема у населених пунктах, на території яких не розташовані органи місцевого самоврядування;
  • розвиток/запровадження системи інформування, комунікації та поширення кращого досвіду (історій успіху) серед місцевих громад через ЗМІ, Інтернет, нові медіа.

Загальний бюджет конкурсу – 3 000 000 гривень.

 

Максимальний розмір гранту – 380 000 гривень.

 

(оптимальний бюджет проекту 280 000 – 330 000 гривень).

 

Аплікаційна форма http://www.irf.ua/grants/contests/

 

Deadline – 27 квітня 2016 року.

 

3. Hackathon Bridge

 

http://en.unesco.org/creativity/ifcd/apply

 

Hackathon Bridge 2.1 – конкурс інноваційних проектів, спрямований на підтримку молодих, творчих та активних людей з Польщі, України та Молдови, щоб допомогти їм зробити свої ідеї реальними. Активні та креативні зможуть отримати фінансування та менторство свого проекту, запропонувавши інноваційну ідею в одній з трьох сфер (можна пропонувати ідеї для двох чи трьох сфер одразу):

  • Бізнес
  • Суспільство
  •  Культура

Інноваційні проектні рішення в сфері Бізнесу, Соціуму та Культури можуть отримати фінансову підтримку з грантового бюджету в розмірі 45 000 євро. Взяти участь в конкурсі зможуть молоді люди до 35 років, які створять команди, учасником якої буде принаймні 1 представник будь-якої з 2-х названих країн (Польща+Україна, Україна+Молдова, Молдова+Польща).

 

Команди матимуть можливість відвідувати наші підготовчі тренінги з управління проектами в трьох країнах.

 

Deadline – 30 квітня 2016 року.

 

4. Всеукраїнський благодійний фонд «КРОНА» і група компаній «НІКО»

 

http://krona.niko.ua/ua/news/konkurs-grantiv-dlya-nuo/

 

Оголошено конкурс екологічних проектів в рамках грантової  програми «ЗА ЖИТТЯ У ЧИСТОМУ ДОВКІЛЛІ!»

 

Мета Програми – допомогти громадам в різних регіонах України у реалізації проектів з енергоефективності, захисту/відновлення природних ресурсів, формування поведінки безвідходного виробництва і споживання. Активізувати співпрацю громади з органами місцевої влади у вирішенні екологічних проблем територій.

 

Тематика проекту:

  • зменшення викидів і відходів (прибирання територій або збір вторсировини може бути лише логічними елементами проекту, а не його задачами);
  • відновлення природних територій, водоймищ, лісів та парків, озеленення територій;
  • енергозбереження та використання відновлюваних джерел енергії в громадських та соціальних закладах;
  • інші екологічні ініціативи з використанням інновацій в галузі збереження довкілля.

Проектні пропозиції українською або російською мовою надсилайте ЕЛЕКТРОННОЮ ПОШТОЮ на адресу krona@niko.ua із зазначенням теми: «На екологічний конкурс».

 

Аплікаційні форми http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://krona.niko.ua/&gws_rd=cr&ei=lnkDV4z1KomWsgH2srtY

 

Deadline – 30 квітня 2016 року.

 

5. АПСВТ запрошує отримати безкоштовно другу вищу освіту «Менеджер житлового будинку»

 

Можливість безкоштовно (за державний кошт) отримати другу вищу освіту (заочна форма навчання) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «спеціаліст» на базі Академії праці, соціальних відносин і туризму(АПСВТ) за ваучером центру зайнятості.

 

Учасники програми отримають вищу економічну освіту за спеціальністю «Менеджмент» з інноваційною сучасною, актуальною кваліфікацією – «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», тобто менеджер ОСББ.

 

Право на навчання коштом держави на підставі ваучера надається особам, що мають вищу освіту (бакалавр або спеціаліст або магістр):

 

1) 45+

  • старше 45 років;
  • до досягнення пенсійного віку;
  • страховий стаж становить не менше 15 років;
  • не проходили протягом останніх 5 років перепідготовку за рахунок коштів Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття;
  • не зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні;

2) звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції або Державної кримінально-виконавчої служби у зв’язку із скороченням чисельності, штату або за станом здоров’я до досягнення ними пенсійного віку, за наявності вислуги не менше 10 років, які не набули права на пенсію;

 

3) звільнені з військової служби після участі у проведенні АТО, з числа інвалідів до отримання права на пенсію;

 

4) внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності роботи.

 

Критерії – уточнюйте у центрі зайнятості.

 

Етапи вступу на навчання до АПСВТ

  • Обрати спеціальність – Менеджмент або Соціальна робота.
  • Зібрати необхідні для отримання ваучера документи (уточнюйте у центрі зайнятості). У випадку труднощів з отриманням ваучера – надаємо консультаційну допомогу!
  • Звернутися до центру зайнятості із заявою та документами. Отримати повідомлення від центру зайнятості про прийняте щодо видачі ваучера рішення. Звертайтеся до центру зайнятості якомога раніше, щоб вияснити всі тонкощі даного процесу заздалегідь. Однак ваучери для вступу в АПСВТ необхідно отримувати у період 1 червня 2016року – 19 липня 2016року
  • Отримати ваучер у центрі зайнятості. Якщо особа з поважних причин, підтверджених документально, не може звернутися у зазначений строк, він може бути продовжений на відповідний період.
  • Протягом 90 днів після видачі ваучера укласти договір про навчання з університетом. Договір укладатиметься відповідно до Правил прийому в Академію у кінці серпня 2016 року.

Обов’язкова реєстрація за посиланням.

 

Після успішного закінчення навчання слухачі отримують: диплом спеціаліста державного зразка з присвоєнням відповідної кваліфікації. 2016 рік – останній рік набору студентів для отримання освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст», який прирівнюється до «магістра».

 

Про програму: Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 р. № 207 «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці», ст. 30 Закону України «Про зайнятість населення» та Наказу Міністерства соціальної політики №661 від 25.06.2015, на підставі ваучера здійснюються перепідготовка, спеціалізація, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності, підготовка на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні. Ваучер ‒ документ, який забезпечує право громадянина на навчання коштом держави. Вартість ваучера встановлюється в межах вартості навчання і не може перевищувати десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, визначеного законом на момент прийняття рішення про його видачу.

 

Інформацію про Академію ви зможете дізнатися на сайті: http://www.socosvita.kiev.ua/

 

Студенти на період навчання забезпечуються гуртожитком, що знаходиться поряд з навчальним корпусом АПСВТ.

Контакти: Гуляєва Людмила, glp2002@ukr.net, 050-411-48-12, https://www.facebook.com/profile.php?id=10000979837582

Версія для друку