Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#безбарєрність: Представники Житомирської ОВА взяли участь у засіданні Ради безбар’єрності

29 Березня 2024 • 17:10

Кіл-сть переглядів: 788

Сьогодні, 29 березня, відбулося засідання Ради безбар’єрності за участю Першої леді України Олени Зеленської та під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

 

Від Житомирської обласної військової адміністрації до засідання долучилися перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, заступник начальника ОВА Віктор Градівський та члени Ради безбар’єрності при Житомирській ОВА.

 

Під час засідання, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль проінформував учасників заходу про результати виконаної роботи з реалізації безбар’єрного простору та виклики, що виникли на сьогодні. Він наголосив на тому, що безбар’єрність є нагальною необхідністю для мільйонів українців.

“Кожен українець і українка мають отримувати якісну безбар’єрну послугу у власній громаді. Відчути та побачити, що позитивні зміни відбуваються в кожному місті та селі”, — зазначив він.

Олена Зеленська наголосила на тому, що, попри всі складнощі, Україна має адаптуватися до європейських стандартів безбар’єрності.

“Наше суспільство зараз, більше ніж коли-небудь, потребує ефективних безбар’єрних рішень, які дозволять кожному громадянину відчути себе повноцінною частиною суспільства”, – зазначила вона. Також Перша леді підкреслила важливість інклюзивного підходу, який враховує потреби всіх верств населення.

Радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна представила результати моніторингу впровадження політики безбар’єрності. Вона наголосила на важливості виконання заходів у всіх напрямках реалізації безбар’єрності.

 

Окрему увагу було приділено питанням реалізації заходів безбар’єрності на місцевому рівні. Так, представники міської влади Вінниці, Рівного, Славутича та Полтави поділилися досвідом щодо впровадження практик безбар’єрності. Зокрема, заступник міського голови Вінниці, Сергій Матусяк, розповів про створення безбар’єрного середовища для маломобільних груп населення та адаптацію пішохідних переходів на головних вулицях міста.

 

Ветеран українсько-російської війни Микола Заріцький наголосив, що основи безбар’єрності важливо закладати з дошкільного віку, адже це сприяє формуванню у дітей розуміння значущості інклюзивності та поваги до різноманіття з найранішого віку.

“Навчання толерантності та усвідомлення потреб інших осіб має стати основою для виховання громадян, здатних до суспільної відповідальності, які підтримують принципи доступності та рівних можливостей для усіх, незалежно від фізичних обмежень”, – наголосив ветеран.

Також на засіданні були представлені нові проєкти та рішення, спрямовані на створення безбар’єрного простору. Зокрема, Міністр юстиції України, Денис Малюська, зазначив, що завдяки системі безоплатної правової допомоги “Без бар’єрів” громадяни мають можливість дізнатися про свої права, скористатися ними або отримати допомогу в разі їх порушення.

 

 

 

 

Версія для друку