Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#ПоетичнийМарафон: студенти Житомирського музичного фахового коледжу ім. В.С. Косенка представили літературно-музичну інтерпретацію елегії Лесі Українки «До мого фортепіано». ВІДЕО

22 Лютого 2021 • 17:30

Кіл-сть переглядів: 541

У Житомирській області триває поетичний марафон із читання віршів Лесі Українки, присвячений 150-річчю від дня народження нашої славетної землячки. Твори талановитої письменниці, перекладачки, фольклористки, культурної діячки об’єднують людей різного віку, статі, професій, які декламують їх різними мовами, за допомогою слова та невербально.

 

Цього разу студенти Житомирського музичного фахового коледжу ім. В.С. Косенка Житомирської обласної ради презентували у власній літературно-музичній інтерпретації елегію Лесі Українки «До мого фортепіано».

 

Декламує поезію Марина Долібець, студентка ІІ курсу відділу «Спів». Музичний супровід – у виконанні Олександри Іванченко, студентки III курсу відділу “Фортепіано” (рояль), звучить твір Миколи Лисенка «Баркарола» (“Пливе човен води повен”).

 

Поезія «До мого фортепіано» має автобіографічний характер: у ній оспівано почуття Лесі Українки, яка з п’яти років грала на фортепіано. Вірш сповнений болю та туги за улюбленим музичним інструментом, за який через важку хворобу поетеса не могла більше сісти та грати. Це прощання письменниці зі своїм фортепіано.

 

Не є випадковим і вибір музичного супроводу, адже творчість Лесі Українки та Миколи Лисенка нерозривно пов’язані. Творча співпраця двох видатних українських митців розпочалася у 1888 року, коли на прохання Миколи Лисенка 17-річна Леся Українка написала слова до мішаного хору «Жалібний марш (до 27-х роковин смерті Тараса Шевченка)», та тривала аж до смерті видатного українського композитора.

 

Літературно-музичну інтерпретацію елегії Лесі Українки «До мого фортепіано» дивіться у ВІДЕО нижче.

 

Нагадаємо, що участь у поетичному марафоні до 150-річчя від дня народження Лесі Українки беруть учнівська та студентська молодь, вчителі, діячі культури та інших сфер діяльності.

 

Долучитися до поетичного марафону може кожен, надіславши заявку на електронну пошту Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської облдержадміністрації obl_info@ukr.net (зазначивши свої контактні дані).

 

До марафону із читання віршів Лесі Українки вже доєдналися учні загальноосвітньої школи № 28 міста Житомир – Валерія Шарова із власним прозовим твором про видатну поетесу та віршем Лесі Українки “Конвалії“Кіріл ШефлерМарія ВоєводаКаріна Баранська та Дарина СичДаніїл ЗмієвськийДаніїл МорозюкЮлія ОлійникЄгор Колесник, студенти Житомирського музичного фахового коледжу ім. В.С. Косенка Єлизавета Огороднійчук, Федір Софронов, Дар’я Книжник та Тимур Бережний; учень Коростишівського НВК “Школа-ліцей” Богдан Степанчук, а також учениця Житомирської міської гімназії №3 Єлизавета Труш.

 

ДовідковоОрганізатор заходу – Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської облдержадміністрації.

 

Мета заходу – вшанувати пам’ять великої українки та популяризувати творчість видатної письменниці, розкривши її багатогранність та самобутність.

 

#ЛесяУкраїнка

#ПоетичнийМарафон

#СлаветнаЖитомирщина

 

Версія для друку