Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#ПоетичнийМарафон: учні Житомирської міської гімназії №3 прочитали вірші Лесі Українки французькою. ВІДЕО

20 Лютого 2021 • 09:00

Кіл-сть переглядів: 608

У Житомирській області триває поетичний марафон із читання віршів Лесі Українки, присвячений 150-річчю від дня народження нашої славетної землячки.

.

Твори талановитої письменниці, перекладачки, фольклористки, культурної діячки об’єднують людей різного віку, статі, професій, які декламують їх різними мовами, за допомогою слова та невербально.

.

Наступними доєднуються до поетичного марафону учні Житомирської міської гімназії 3, які під керівництвом заслуженого вчителя України Любові Левченко підготували поезії Лесі Українки у перекладі французькою мовою.

.

Так, у виконанні учениці 8 класу Єлизавети Труш звучить вірш “Надія» («Espérer»).

.

Леся Українка написала цей перший у своєму житті вірш у 1880 році під впливом звістки про долю своєї тітки Олени Косач, засланої за участь у революційному русі:

.

Ні долі, ні волі у мене нема,

Зосталася тільки надія одна:

Надія вернутись ще раз на Вкраїну,

Поглянути ще раз на рідну країну,

Поглянути ще раз на синій Дніпро, –

Там жити чи вмерти, мені все одно;

Поглянути ще раз на степ, могилки,

Востаннє згадати палкії гадки…

Ні долі, ні волі у мене нема,

Зосталася тільки надія одна.

.

Дивіться у ВІДЕО нижче.

.

Участь у поетичному марафоні до 150-річчя від дня народження Лесі Українки беруть учнівська та студентська молодь, вчителі, діячі культури та інших сфер діяльності.

.

Долучитися до поетичного марафону може кожен, надіславши заявку на електронну пошту Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської облдержадміністрації obl_info@ukr.net (зазначивши свої контактні дані).

.

Нагадаємо, що до марафону із читання віршів Лесі Українки вже долучилися учні загальноосвітньої школи № 28 міста Житомир – Валерія Шарова із власним прозовим твором про видатну поетесу та віршем Лесі Українки “Конвалії“, Кіріл ШефлерМарія ВоєводаКаріна Баранська та Дарина СичДаніїл Змієвський, Даніїл МорозюкЮлія ОлійникЄгор Колесник; студенти Житомирського музичного фахового коледжу ім. В.С. Косенка – Єлизавета Огороднійчук та Федір Софронов, Дар’я Книжник та Тимур Бережний, а також учень Коростишівського НВК “Школа-ліцей” Богдан Степанчук.

.

ДовідковоОрганізатор заходу – Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської облдержадміністрації.

.

Мета заходу  – вшанувати пам’ять великої українки та популяризувати творчість видатної письменниці, розкривши її багатогранність та самобутність.

.

#ЛесяУкраїнка

#ПоетичнийМарафон

#СлаветнаЖитомирщина

.

Версія для друку