Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У закладах Житомирщини активно впроваджується новітній тип навчального простору, – Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

29 Липня 2021 • 15:32

Кіл-сть переглядів: 682

Сьогодні, 29 липня, у Житомирській області з робочою поїздкою перебував Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

 

Спільно із заступником голови Житомирської облдержадміністрації Юрієм Оханським Міністр ознайомився з діяльністю освітніх закладів Житомирської області, зокрема у Державному навчальному закладі «Центр сфери обслуговування м. Житомира», Житомирській міській гімназії № 3, Державному університеті «Житомирська політехніка» та Поліському національному університеті.

 

«Мені приємно спостерігати за динамікою розвитку навчальних закладів Житомирської області, які змінюються та розвиваються щороку. У закладах Житомирщини активно впроваджується новітній тип начального простору, розвиваються нові напрямки наукової та викладацької діяльності. Це спонукає школярів та студентів вчитися та здобувати знання», — зазначив Сергій Шкарлет.

 

У 2021 році два заклади Житомирської області – міський Центр сфери обслуговування та Коростишівський професійний аграрний ліцей – отримають субвенцію у розмірі 5 млн 600 тис. гривень з державного бюджету. За ці гроші заклади зможуть закупити нове обладнання та техніку для навчально-практичних центрів і, відповідно, покращити підготовку учнів.

 

«За різними оцінками, зношеність обладнання у закладах професійної освіти перевищує 50%. Тобто для повноцінного перезавантаження галузі потрібні суттєві інвестиції. Треба зауважити, що ми не стоїмо на місці і поступово збільшуємо розмір субвенції для створення або дооснащення вже існуючих навчально-практичних центрів. Нещодавно комісія Міністерства завершила відбір закладів, які виявили бажання створити центри цього року. Серед них є і профтехи Житомирщини», – зазначив Сергій Шкарлет.

 

Отже, у 2021 році на базі Центру сфери обслуговування м. Житомира передбачено створення навчально-практичного центру за професіями «Пекар» та «Кондитер». Загальний бюджет центру складає 1 млн гривень, з них 700 тис. гривень – кошти з держбюджету.

 

У Коростишівському професійному аграрному ліцеї відкриють навчально-практичний центр за професіями сільськогосподарського профілю. На облаштування центру планують витратити 7 млн гривень, з яких 4 млн 900 тис. гривень – субвенція держбюджету.

 

Перебуваючи у Житомирській міській гімназії № 3 Сергій Шкарлет зазначив, що заклад має сучасний простір для навчання та успішно впроваджує реформу шкільного харчування, яка триває за ініціативи Першої леді Олени Зеленської.

 

Так, гімназія має сучасну їдальню на 210 посадкових місць. Вона побудована із врахуванням сучасних вимог, облаштована новим енергозберігаючим обладнанням, є лінія гарячої роздачі. В обідній залі також організовано питний режим для учнів 1-11 класів. Харчоблок повністю забезпечено необхідним кухонним та столовим посудом та інвентарем, наявна система очистки води.

 

У гімназії організовано гаряче харчування 100% дітей пільгової категорії, 98% учнів початкової школи, 62% учнів середньої та старшої школи. Харчування дітей в гімназії організовується відповідно до 3-х примірних меню: для учнів 1-4 класів; для дітей пільгових категорій; для дітей, які відвідують групи подовженого дня. Примірні меню погоджено Житомирським міським управлінням ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області. Крім того, в гімназії запроваджено меню вільного вибору для учнів 5-11 класів.

 

«На сьогодні найважливіше в шкільній освіті – продовжувати реформу “Нова українська школа”, розробити стандарт старшої профільної школи, який буде основоутворюючим стосовно подальшої долі дітей», – додав Міністр.

 

Також Сергій Шкарлет відвідав два університети міста Житомира. Ректори Державного університету «Житомирська політехніка» Віктор Євдокимов та Поліського Національного університету Олег Скидан розповіли про здобутки й досягнення у науково-технічному та навчальному планах, ознайомили Міністра з матеріальною базою вишів та поділилися перспективи планами з подальшого розвитку.

 

Поліський національний університет є єдиним у державі закладом вищої освіти, який займається впровадженням сучасних космічних та геоінформаційних технологій у практику державного управління, регіонального розвитку, вирішення проблем національної безпеки з метою забезпечення ефективної реалізації ряду стратегічних ініціатив Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

 

Наразі в рамках кластера реалізується ряд пілотних проєктів науково-освітнього, історико-культурного, туристично-рекреаційного, соціально-економічного, інфраструктурного, екологічного та безпекового характеру, які мають важливе значення для розвитку держави.

 

У Державному університеті «Житомирська політехніка» в свою чергу розповіли про наукову та міжнародну роботу. На виконання фундаментальних та прикладних наукових досліджень, що виконуються за рахунок коштів державного бюджету, університет за 2017-2020 роки отримав більше 8,5 млн грн.

 

В університеті діють 20 міжнародних програм мобільності з провідними закладами вищої освіти світу. В рамках реалізації заходів з міжнародного співробітництва загальний бюджет університету за 2019-2020 роки склав 2,43 млн грн.

 

Уперше в регіоні «Житомирська політехніка» впроваджує дуальну форму освіти в галузі ІТ. Сьогодні відбулося підписання меморандумів про поглиблення співпраці з ІТ-компаніями ТОВ “Ізігенератор Україна”, ТОВ “Сана Комерс Україна”, ТОВ “ІСМ ЮА” та VisevenGroup. Представники ІТ-компаній тісно долучатимуться до освітнього процесу університету. Окрім проходження практик студентами на базі компаній, професіонали з компаній викладатимуть в університеті окремі навчальні дисципліни, студенти матимуть можливість долучатися до курсів, семінарів, конференцій, майстер-класів, які проводяться ІТ-компаніями. Студентам буде надана можливість працевлаштовуватися в ІТ-компаніях та вивчати дисципліни на базі компаній з перезарахуванням результатів навчання.

 

Нагадаємо, що сьогодні також з робочою поїздкою на Житомирщині перебуває голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов.

 

Президент України Володимир Зеленський прибув сьогодні, 29 липня, на Житомирщину для участі в заходах з нагоди Дня Сил спеціальних операцій.

 

Версія для друку