Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Роман Щебетов на «СК1» про результати об’єднання у Житомирську міську ОТГ та необхідність виборів у громадах

01 Жовтня 2018 • 08:57

Кіл-сть переглядів: 180

Житомирщина є лідером у реформі децентралізації, а м. Житомир – перший в Україні обласний центр, який об’єднався в громаду. У результаті – жителі с. Вереси отримають доступ до освітнього, культурного, оздоровчого потенціалу Житомира. А місто зможе й надалі розвиватись.

 

Про це зазначив заступник голови ОДА Роман Щебетов у програмі «Відкрита студія», яка вийшла на телеканалі «СК1» нещодавно.

 

За його словами, Житомирщина упродовж 2018 року займає перше місце у рейтингу впровадження реформи децентралізації. І наразі м. Житомир – перший в Україні обласний центр, який об’єднався в громаду.

 

Роман Щебетов розповідає про те, яку користь отримають жителі с. Вереси та м. Житомира у результаті об’єднання.

 

«Територія Житомирської міської об’єднаної громади збільшиться майже на третину, чисельність – всього на 3,6 тис. жителів. В першу чергу розкриваються можливості доступу жителів с.Вереси до освітнього, культурного, оздоровчого потенціалу м. Житомира. Сьогодні спостерігаємо, що ті громади, які утворились навколо Житомира, працюють із містом на міжбюджетних трансферах. Так, діти Тетерівської ОТГ навчаються у школах Житомира. Відтепер і у жителів Вересів з’являється така ж можливість. Не сплачуючи податків, користуватись цим потенціалом у м. Житомир. А місту об’єднання дає змогу розвиватись у промисловому та житловому напрямках», –  зазначив заступник голови ОДА.

 

Роман Щебетов наголосив на тому, що новостворені ОТГ – а їх в області 7 – наразі чекають на вибори у громадах. Інакше – вони можуть втратити цілий бюджетний рік, додатковий фінансовий ресурс, можливість вступу на прямі міжтрансферти з Міністерством фінансів тощо.

 

Також заступник голови ОДА додав, що у новостворених громад з’являється можливість брати участь у конкурсі Державного фонду регіонального розвитку та співфінансувати важливі соціальні проекти.

 

«Ті громади, які вже функціонують упродовж 3 років, накопичили такий фінансовий ресурс, що можуть дозволити собі брати участь у конкурсі ДФРР з рівнем співфінансування від 30 до 50%. А це проекти вартістю 5-10 млн грн – утеплюються школи, будуються нові дитсадки, дороги, влаштовують освітлення. Це колосальні фінансові можливості для покращення якості послуг та рівня самих жителів громад», – акцентував Роман Щебетов.

 

Детальніше про процес виробів у новостворених громадах дивіться у сюжеті.

 

Нагадаємо, що Житомирщина залишається лідером в Україні не лише за кількісними, а й за якісними показниками реформи децентралізації. В області створено 52 громади, 7 з яких знаходяться у ЦВК. На Житомирщині вже немає жодного району, де не утворено хоча б однієї об’єднаної територіальної громади.

 

Довідково: Цьогоріч 45 об’єднаних громад реалізують 198 проектів, вартість яких складає майже 165 млн грн із субвенції на розвиток інфраструктури.

Версія для друку